Statens vegvesen stanset sjåføren i en såkalt utekontroll onsdag. Da litaueren – som kjører for et firma fra Trøndelag – ble stanset, skjønte kontrollørene raskt at ikke alt var som det skulle.

Mannen kunne vise fram et førerkort som var gyldig for tungbil.

– Vi mistenkte med en gang at førerkortet var falskt. Det får vi også bekreftet når vi foretar ytterligere undersøkelser av det, sier kontrolleder Bjørn Uno Rogneby ved Statens vegvesen Jessheim trafikkstasjon.

La kortene på bordet

Sjåføren ble deretter konfrontert med veivesenets undersøkelser.

– Først nekter han og hevder det er ekte. Etter hvert skjønner han at vi har såpass med kunnskaper om dette at han legger kortene på bordet.

– Hvordan hadde han fått tak i det?

– Han forteller at han ble stanset i en promillekontroll i Sverige for et halvt års tid siden. Der fikk han sitt ekte førerkort beslaglagt. Dette førerkortet hadde han kjøpt i Litauen slik at han kan fortsette å kjøre for den norske oppdragsgiveren, sier Rogneby.

– Hva betalte han for det?

– Nå spurte jeg ikke han her om det, men den forrige sjåføren med falskt førerkort som vi stanset fortalte at det kostet cirka 1.500 norske kroner å kjøpe et slikt førerkort i Litauen.

Kommer fra samme land

Dette er langt fra den eneste sjåføren som kjører rundt med vogntog som han ikke har lov til.

– Det er rimelig spesielt dette, men fra tid til annen tar vi tungbilsjåfører med falske førerkort. Dette er det femte beslaget på kort tid, sier Rogneby.

Noen fellestrekk mellom de som forsøker seg er det også, skal vi tro kontrollederen.

– Alle de siste fem vi har tatt kommer fra samme land. Disse har også i utgangspunktet mistet førerkortet på grunn av promillekjøring. Når de da går til det skrittet at de fortsetter å kjøre, så er jo ikke det særlig bra. Disse sjåførene er en åpenbar risiko for trafikksikkerheten. Det er en grunn til at de fratas førerretten.

Mykere plastikk

Han mener det er for lite informasjon om at veivesenet faktisk gjør en del slike beslag.

– Akkurat nå virker det som det er flere som forsøker seg med dette, sier Rogneby.

Litaueren kjørte en trekkvogn som denne gangen var uten henger. Han var på vei fra Trøndelag til Romerike for å ta et oppdrag.

Rogneby legger ikke noen skyld på firmaet, rett og slett fordi det er for vanskelig for disse å avsløre de falske førerkortene.

– Jeg skjønner at det er vanskelig for en firmaeier å avsløre dette. Vi har gjennom årene sett haugevis av disse førerkortene, så vi får gjerne en magefølelse med en gang vi ser dem. De falske førerkortene er gjerne i myk plastikk og ikke så stive som vanlige førerkort gjerne er. I tillegg har vi en viss mulighet til å sjekke registre, UV-lys og sånne ting, sier Rogneby.