Gå til sidens hovedinnhold

Gransker pengerot ved skole

Artikkelen er over 8 år gammel

Fylkeskommunen skal granske økonomien ved Skedsmo videregående skole sitt prosjekt i Russland. Det gjorde at rektor Rune Grahn i går gikk av med umiddelbar virkning.

Til sommeren skulle Rune Grahn bli pensjonist etter mange år som rektor ved Skedsmo videregående skole.

I går ble det bestemt at 66-åringen går av med umiddelbar virkning etter at fylkeskommunen skal granske deler av skolens økonomi.

Romerikes Blad er kjent med at avgjørelsen skal ha kommet svært overraskende på de ansatte.

I dag er ansatte og elever kalt inn til allmøte klokka ni.

Gransker

– Vi har sett at det har vært en del svakheter knyttet til økonomiforvaltningen ved Skedsmo sin skoleavdeling i Russland, og når vi nå skal granske dette er det naturlig at rektor ikke er på skolen, sier fylkesrådmann Tron Bamrud.

– Er det snakk om økonomisk rot?

– Ja, det er sånn at det mangler dokumenter, sier Bamrud som legger vekt på at de ikke mistenker rektoren eller andre ved skolen for å ha stjålet penger, men at det er mangler i den økonomiske dokumentasjonen.

Politiet er ikke involvert i granskingen.

– Hvor mye penger handler det om?

– Det vet vi ikke helt. Det kan også tenkes at vi i den prosessen vi skal inn i finner mer dokumentasjon, sier Fylkesrådmannen.

Romerikes Blad prøvde gjentatte ganger å komme i kontakt med Rune Grahn i går kveld uten og lykkes.

Uriktig godkjent

Fylkeskommunen mener det mangler bilag eller at det er bilag som er godkjent som ikke burde ha vært godkjent i budsjettet til den russiske skolen som Skedsmo forvalter i samarbeid med russiske skolemyndigheter. Derfor skal de i samarbeid med russisk kyndig personale granske økonomien.

Når det gjelder bilagene som ikke burde ha blitt godkjent, sier Bamrud at dette er knyttet til utgifter som ikke normalt skal dekkes med offentlige penger.

– Det er utgifter som det er vanskelig å se hører direkte til skoledrift, men dette er utgifter i Russland, sier han uten å ville utdype dette nærmere.

Assisterende fylkesdirektør Hilde Kløvfjell vil fungere som rektor fram til Stein Pettersen tar over som ny rektor etter Rune Grahn.

Varslet i 2011

Skedsmo videregående har siden 1994 forvaltet en skoleavdeling i Moskva, som har gjort at både russiske og norske elever har hatt muligheten til å få både russisk og norsk vitnemål.

Fylkeskommunen skal nå se på økonomien fra 2010 fram til i dag. Hvert år har mellom 1,3 og 2 millioner kroner blitt bevilget til skolen. Mesteparten av pengene skal ha blitt brukt på lønnsutgifter og skoledrift.

Mistenker dere at noen der har forsynt seg av pengene?

– Det vet vi ikke. Det kan ikke utelukkes. Det er store kulturforskjeller mellom Norge og Russland, sier Bamrud. Han legger til at Russland-prosjektet har vært svært vellykket opp gjennom årene. Den mangelfulle dokumentasjonen skal første gang ha blitt tatt opp i 2011.

Kommentarer til denne saken