Gå til sidens hovedinnhold

Gir opp å anmelde tyverier

Artikkelen er over 7 år gammel

Komiker Kjetil Hasselberg mener politiet gjør for lite.

Komiker Kjetil Hasselberg ble nylig frastjålet fire sommerdekk. Men han har ingen planer om å politianmelde tyveriet.

– Jeg har anmeldt en rekke innbrudd og tyverier opp gjennom årene. Slik jeg ser det, har politiet aldri selv funnet ut hvem gjerningsmannen er eller foretatt nevnbare etterforskningsskritt, sier Kjetil Hasselberg, bedre kjent som Kjetil i komikerduoen «Kjetil og Kjartan».

Utsatt for frekke tyver

Da Hasselberg nylig ble frastjålet fire dekk på felg fra garasjen hjemme på Sørumsand, ba politiet ham om å anmelde forholdet i kontortiden neste dag.

Det hadde Hasselberg gladelig gjort – dersom han hadde vært sikker på at politiet ville bruke tid og ressurser på å forsøke å oppklare forbrytelsen.

– Slik jeg har opplevd politiet de siste 30 årene, har instansen ingen relevans med tanke på tyverier under 30.000 kroner og med ukjent gjerningsmann, mener Hasselberg.

I et leserinnlegg i Romerikes Blad lister komikeren opp en rekke hendelser som har fått ham til å miste tiltroen til politiet.

Sakene gjelder hverdagskriminalitet som vinning der bankkort eller persondata er stjålet.

I et par av tilfellene har Hasselberg klart å avsløre gjerningspersonene ved å drive etterforskning på egen hånd.

Men heller ikke det har ført til nevneverdig interesse fra politiets side, ifølge komikeren.

Sak etter sak har blitt henlagt.

LES MER: Gidder ikke anmelde tyveri

– Bortkastet tid

Nå er han lei av å motta henleggelsesbrev fra politiet i postkassa.

Han bryr seg heller ikke om å få igjen på forsikringen, som krever en politianmeldelse før den kan utbetales.

– Jeg vil spare både meg og politiet for bortkastet tid. Egenandelen på forsikringen spiser uansett opp det meste av dekkene.

Hasselberg mener tiden er inne for å la andre enn politiet ta seg av «mindre» krimsaker.

– Man bør nedlegge denne delen av politiets arbeid. Ikke bare i praksis, men formelt. La Brønnøysundregistrene organisere anmeldelser av «mindre» tyverier. Borgerne vil da få forventninger til oppklaringsmulighetene som er i samsvar med virkeligheten. Politiet kan kikke på disse anmeldelsene hvis de vil, men uten at vi da som innbyggere blir skuffet hvis de ikke gjør det. De rutinemessige henleggelsesbrevene trenger vi heller ikke, det holder med fast info på nettsiden, foreslår Hasselberg.

Innbyggerundersøkelse

Hasselberg er langt fra alene om å mene at politiet ikke gjør nok når det kommer til etterforskning av kriminalitet som tyveri og innbrudd.

I innbyggerundersøkelsen gjennomført av Politidirektoratet i fjor, svarte 46 prosent av de spurte innbyggerne i Romerike politidistrikt at de har et dårlig inntrykk av politiets innsats når det gjelder etterforskning av tyveri, innbrudd og hærverk.

Oppklaringsprosenten i Romerike politidistrikt har imidlertid økt de siste årene. Ikke minst fordi politiet har prioritert narkotikasaker, som ofte er enklere å oppklare enn for eksempel vinningssaker.

I 2012 var oppklaringsprosenten i Romerike politidistrikt på 40 prosent. Vinningssaker er den klart største forbrytelsesposten.

I alt 6.748 av fjorårets 14.184 anmeldte forbrytelser var vinningssaker.

Disse sakene har en oppklaringsprosent på under 12 prosent.

– Må prioritere

Politimester på Romerike, Bjørn Vandvik, forstår Hasselbergs og andres frustrasjon over saker som ender med henleggelse.

Han gjør det imidlertid klart at tyverier av materielle gjenstander gjort av ukjente gjerningspersoner, neppe vil stå øverst på politiet prioriteringsliste i årene som kommer.

– Det handler om prioriteringer, og mer enn noen gang handler det om å prioritere tydeligere. Innbyggernes trygghet er viktigere enn materielle gjenstander, sier Vandvik.

Mindre kriminalitet med ukjent gjerningsmann er ifølge politimesteren vanskelig å oppklare.

– Kan bli flinkere

Med innbyggernes trygghet mener politimesteren at folk skal kunne føle seg trygg i gater og i hjem.

– Vi skal forsøke å være gode på enhver sak, men alle saker kan ikke prioriteres. Voldssaker vil gå foran andre mindre viktige saker, sier Vandvik.

Han legger til at id-tyverier er noe politiet vil ta alvorlig.

Politimesteren er likevel opptatt av at politiet kan bli flinkere til å gjøre selvstendige vurderinger før saker henlegges.

– Det er viktig at folk har tillit til politiet. Mange opplever nok at det tar altfor kort tid mellom anmeldelse og henleggelse. Det er viktig at vi ikke henlegger saker uten at det er gjort noen form for undersøkelser, sier Vandvik.

Kommentarer til denne saken