Det var totalt 155 deltakere som stilte til start, fra land over hele verden. Fra Norge stilte Frode Lein fra Hakadal, og Nan Rogstad fra Hønefoss.

Etter tre harde dager i det tøffe grønlandsklimaet, med temperaturer på godt under 20 minusgrader, kunne Lein si seg fornøyd med å komme i mål som nummer 33 av 93 deltakere som fullførte.

Tidligere har Lein drevet mye med løping, men begynte ikke med langrennsski før i fjor vinter.

– Etter et kurs jeg var med på i Danmark, ble jeg interessert i konkurransen da en av de andre på kurset viste meg bilder og fortalte litt. Da bestemte jeg meg for at dette vil jeg være med på, sier Lein.

Hard trening

Før konkurransen trente han seg opp på blant annet utholdenhet og teknikk. Selv om han har drevet med løping lenge, hadde han ikke gått mye på langrennsski, så en del teknikklæring måtte til.

– Jeg valgte å begynne med langrenn fordi det ble kjedelig med bare løping, jeg var ute etter variasjon i treningen. Før jeg dro til Grønland, trente jeg mye teknikk på langrennsski sammen med gutta i «Nittedal Banquet Racers», så jeg var godt forberedt, sier Lein.

– Ingen 40-årskrise

Konkurransen, som gikk av stabelen forrige uke, ble i år arrangert for 18. gang. Deltakerne kunne melde seg opp på en av to distanser; på 100 km, og på 160 km. Underveis i den korte distansen blir deltakernes tid kontrollert.

De som ikke kommer inn før maksimaltiden, blir automatisk diskvalifisert, men kan fortsatt få være med på den kortere distansen. Nan Rogstad valgte etter den første dagen å bytte over til 100 km-distansen, og fullførte, mens Lein gjennomførte det lengste løpet.

– Dette er ingen 40-årskrise, men et ønske om å forandre livsstilen min til det bedre. Dette har innebåret både mer trening, og et bedre kosthold, og deltakelse i løp. Tidligere har jeg reist mye på forretningsreiser, der det var mye god mat, og god drikke. Nå reiser jeg fortsatt på forretningsreiser, men har alltid med meg løpeskoene, forteller Lein.

Tøffe konkurranse

Løpet er ekstremt krevende, med mange bratte stigninger, iskald vind, og vanskelig føre. Deltakerne må få i seg 6.000 kalorier hver dag for å ha nok energi til å prestere best mulig under løpet, og de sover i soveposer som skal tåle 40 minusgrader, slik at ikke energien tappes fordi kroppen er kald.

– Det aller tøffeste var kulden, det å våkne opp om morgenen, med rim på øyevippene, og vite at nå må du komme deg ut av den varme soveposen, og ut i 30 minusgrader, sier Hakadølingen.

Blir flere konkurranser

Han har oppnådd et av sine største mål med treningen, men gir seg ikke der, til høsten stiller han til start i et løp i Chile, der han skal løpe 250 kilometer på fem dager. Dette blir noe annet enn langrennsski på Grønland, men han forteller at prinsippet er det samme.

– Det viktigste er å få i seg nok kalorier, og spare på energien, slik at en klarer å prestere godt nok i løpet. I tillegg skal en passe på å holde et jevnt tempo hele veien, slik at energien holder helt til slutt, sier han.

Han legger også til at han definitivt kommer tilbake til Artic Circle Race til neste år.