Oppfordringen kom i går fra Samuel Massi, skoletaperen som ble forfatter og Sydpolen-erobrer sammen med Jarle Andhøy.

Den 22 år gamle bergenseren erobret verden. Nå erobrer han auditorier og klasseværelser i hele Norge.

Etter at boka hans «Hold fast» kom på Spartacus Forlag for tre uker siden, har han reist landet rundt for å fortelle om sin «omvendelse». Fra et liv som skoletrøtt, ruset tenåring og i politiets

søkelys hjemme i Bergen, til å ta tak under oppholdet ved folkehøgskolen 69 grader nord, til Sydpolen-ekspedisjonen med Jarle Andhøy.

Drop-out-problemet

I går snakket han i tre strake timer fordelt på to bolker for 2.årselever og de på påbygningsfag ved Strømmen videregående skole. I likhet med resten av Skole-Norge sliter de også her med såkalt drop-out, elever som faller ut av skolen. En av fire gir opp uten videregående.

– Jeg har et budskap, om å ta tak og dyrke det som interesser deg. Nå skal jeg bruke tiden frem til jul på å reise rundt og fortelle, sier han til RB i pausen mellom første og andre økt.

Smittsomt budskap

Pausen deler han med svært interesserte elever i kantina. Latteren sitter løst innimellom alvoret. Måten han formidler på er opplagt smittsom. En som ikke leser bøker, har for eksempel kjøpt boka til Samuel, og foredraget hans har inspirert ham. Nå skal han ta lappen, selv om han hittil ikke har orket fordi han ikke har maktet teorien.

Tilbake i auditoriet, med en ny gruppe, er det mange spørsmål i etterkant av foredraget hans.

Nakent og ærlig

– Dette var veldig bra. Spennede, ærlig og nakent, sier elevgjengen som sitter sammen med ham i kantina.

Samuel forteller om hvordan han kranglet med sin egen mamma da motivasjonen hos den opprinnelig skoleglade og kunnskapstørste gutten dalte i ungdomsårene.

Nå innrømmer han at mammas ord «du er din egen lykkes smed» ikke bare er en frase, den er sann. Det fant Samuel også ut under oppholdet på folkehøgskolen, der han slet så fælt med å få fyr på bålet i sine dyvåte, kalde olabukser at han bare hadde ett valg; fortsette å fryse eller lære seg å få fyr på bålet. Siden var han først på toppen av et fjell, uten truger. Og da Andøy ba ham med på Sydpolen-ekspedisjonen sa han JA!

Siden har det gått en vei, fremover og oppover.