– Hold deg innafor de blå strekene, det er idealsporet. Også må du huke deg ned, da får du opp farten.

To nye alpinister har satt fra seg gåstolen og stiller seg opp foran tv-en i samlingsstua på Løvenstadtunet omsorgssenter.

Følger deg tett

Spillkonsollen, en Xbox med bevegelsessensor, får med seg alle bevegelser. Retter du deg opp, går det saktere, lener du deg for mye til siden, kjører du ut.

– Om formen har blitt bedre? Jajaja, balansen har blitt mye bedre a gitt. I dag har jeg gått fra rommet mitt i tredje, opp i fjerde og ned hit, forteller Thorbjørn Moen.

Han er en av de seks brukere på dagsenteret som i november ble med i forsøket for å se om spillteknologi kan være et nyttig hjelpemiddel.

Resultatet overrasker

Spillkonsollen har fått stå selv om forsøket ble avsluttet før jul. Og resultatet overrasker fagfolkene i Rælingen kommune.

– Vi så på balanse, styrke og bevegelighet, særlig dette med å kunne sette og reise seg uten å bruke armene. Alle har vist framgang. Vi trodde ikke at det skulle bli så stor forskjell, sier fysioterapeut Silje Kvamme.

Sammen med en ergoterapeut og systemrådgiverne innen ikt, som jobber med å finne nye teknologiske hjelpemidler, inviterte de personer som var avhengige av hjelpemidler for å gå til å bli med.

Heier hverandre fram

– Da vi installerte denne ble alle utrolig entusiastiske. Den kanskje største effekten har vært det sosiale. Folk heier på hverandre og er mange har uttrykt at de endelig kan gjøre noe sammen, forteller systemrådgiver ikt Ben Marius Lundberg.

Rælingen kommune har en strategi for mer bruk av velferdsteknologi. En spillkonsoll kan bidra til at eldre kan bo lenger hjemme.

Til sammen 3.000 kroner har det kostet kommunen.

– I første om gang har vi nå dette på dagsenteret. Etter hvert vil det være naturlig å ha enkle treningstyper hjemme for å vedlikeholde fysisk funksjon, opplyser Marianne Sætehaug, systemrådgiver og kontaktperson for prosjektet.

Diplom og medaljer

Fredag 9. januar var det premieseremoni med utdeling av diplom og medalje til deltakerne. Og selvfølgelig noen turer ned bakken.

– Jeg har ikke stått på ski på mange år jeg, siden jeg var i Trysil. Det fine her vettu er at du ikke detter og slår deg, sier Thorbjørn Moen og ler.