Ga opp jakten på bakmennene

JAKTET BAKMENN: Politiadvokat Stian Sjølie Johannessen har vært i Tsjekkia og vært til stede under avhør i jakten på bakmennene. Foto: Roar Grønstad

JAKTET BAKMENN: Politiadvokat Stian Sjølie Johannessen har vært i Tsjekkia og vært til stede under avhør i jakten på bakmennene. Foto: Roar Grønstad

Artikkelen er over 5 år gammel

Etter fjorårets gigantbeslag på 233 kilo hasj har politiet jaktet på bakmenn i utlandet. Likevel står ingen av dem tiltalt når saken skal opp for retten.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Gjemt i en lastebil fant politi og tollere 233 kilo hasj og 3,1 millioner kroner 8. februar i fjor.

Senere narkotikabeslag har imidlertid ført til at de fire tiltalte i saken nå knyttes opp mot innførsel av 333 kilo hasj og rundt 60 kilo marihuana.

En omfattende jakt på bakmennene førte både politi, påtalemyndigheter og forsvarsadvokater til Tsjekkia.

Når saken kommer opp i Nedre Romerike tingrett, går den imidlertid uten noen antatte bakmenn til stede.

– Dette er internasjonal kriminalitet som belyses av at vi drar til utlandet for å gjøre etterforskningsskritt, sier politiadvokat Stian Sjølie Johannessen i Romerike politidistrikt.

– Ikke lett med utlevering

– Jeg har blant annet selv vært til stede under avhør i Tsjekkia, blant annet av han som eide lastebilen og andre tsjekkiske statsborgere. Det er ikke så ofte man drar utenlands i norske straffesaker, så det viser de internasjonale forgreiningene i saken på Romerike, sier politiadvokaten.

– Men noen antatte bakmenn er ikke tiltalt?

– Det er ikke bare bare å få dem utlevert til Norge. På et tidspunkt var det også en annen person man vurderte tiltalte mot. Dette ble frafalt. Det har også vært flere andre siktede i saken, men sakene mot disse er nå henlagt, sier politiadvokaten.

– Ble lurt

Anette Barlinn forsvarer den tiltalte 31-åringen som politiet beskriver som hovedmannen.

– Han erkjenner ikke straffskyld og sier at han har blitt lurt inn i dette, sier advokaten.

På hvilken måte 31-åringen skal ha blitt lurt vil forsvareren ikke gå inn på før rettssaken.

– Dette vil han fortelle om i sin forklaring i retten, sier Barlinn som også var med til Tsjekkia i forbindelse med bevisopptak. At ingen av de antatte bakmennene er tiltalt ønsker ikke Barlinn ikke å kommentere.

Alvorlig sak

Det er Riksadvokaten som har tatt ut tiltalen, og det er statsadvokat Kirsti Elisabeth Guttormsen som skal aktorere saken som starter 28. februar.

– Dette er en alvorlig tiltale og et omfattende beslag, sier hun til Romerikes Blad.

Hun påpeker at det er politiet på Romerike som har stått bak etterforskningen av saken og at hun ikke kan kommentere jakten på bakmennene eller utfordringene med å eventuelt få disse utlevert til Norge.

– Det er tatt ut tiltale mot fire personer og utover det har jeg ingen kommentar, sier Guttormsen. Det er satt av 12 dager til hovedforhandlingene i tingretten.

Artikkeltags