Gå til sidens hovedinnhold

Frykter at barnet

skal smugles ut

Artikkelen er over 15 år gammel

Fredag fikk 11-åringens norske familie informasjon fra en erfaren politimann om faren for norske jenter å bli omskåret i Gambia. De frykter nå at barnet skal smugles ut av landet.

Barnets biologiske mor fikk før helga beskjed at hun ikke fikk møte barnet sitt denne helga til tross for at hun har besøksrett til barnet. Nå frykter de at barnet kan smugles ut av landet.

Saken om 11-åringen som står i fare for å bli sendt til Gambia med sin stemor, tok en ny vending i går. Hennes biologiske mor fikk fredag beskjed om at hun ikke får møte sin datter. Det har skapt frykt i familien om at jenta kan forsvinne ut av landet. I går ettermiddag så familien seg tvunget til å oppsøke politiet på Romerike.

Frykt

Advokat Simon Stende, som representerer 11-åringens norske mor, ba i går politiet gripe inn i saken og sette bort 11-åringen slik at faren for at hun kan smugles ut av landet reduseres.

Da Romerikes Blad var i kontakt med advokaten i går ettermiddag, var 11-åringen i Oslo med sin stemor.

– Vi har nå bedt politiet ordne med et sted til jenta, der hun kan få ro og være beskyttet mot faren for å bli smuglet ut av landet. Det er absolutt fare for at dette kan skje, har jeg blitt informert om både av Human Rights Service og av politiet, sier advokat Stende.

Stemoras advokat, Carl Konow Rieber-Mohn, klaget tidligere i uka på utreiseforbudet for 11-åringen. Politiet har ikke gitt han medhold. Utreiseforbudet er dermed endelig inntil tingretten eventuelt bestemmer noe annet. 11-åringens pass skal være levert til politiet.

Politimann informerte

Tidligere på dagen i går møtte 11-åringens norske familie en erfaren politimann på dette området. Politioverbetjent Finn Abrahamsen ved Oslo-politiet informerte familien om hans erfaringer med Gambia.

– Det er politiets plikt å informere om våre erfaringer med norske jenter som blir sendt til Gambia. Dette landet er godt kjent for omskjæring av jentebarn. Jeg kan ikke si noe om denne spesielle saken. Den er utenfor vårt politidistrikt. Men jeg kan si noe om faren man utsetter jentebarn for ved at man sender dem til Gambia uten å ha sterk nok kontroll. Faren er stor for at jentene blir omskåret, sier han.

Abrahamsen har jobbet i lang tid med å få ut fire norske jenter fra Gambia, uten å lykkes.

Møter barnevernet

Hege Storhaug i Human Rights Service advarte i Romerikes Blad i går mot å sende barnet ut av Norge.

– Det kan aldri være til barnets beste at hun blir sendt til et av verdens fattigste land, som samtidig er et høyrisikoland for kjønnslemlestelse, sa hun.

Tirsdag neste uke skal hun i møte med barnevernet i kommunen der 11-åringen bor.

– Jeg har snakket med vedkommende i barnevernet og er velkommen til møte. Han var svært imøtekommende. Vi kommer til å gjøre alt for å hindre at barnet blir sent ut av landet, sier hun.