Onsdag formiddag troppet Pensjonistpartiet i Eidsvoll og Eidsvoll Demokratiske bygdeliste opp på Stortinget for å overrekke 10.000 underskrifter og et åpent brev til helseminister Jonas Gahr Støre.

Pensjonistpartiet og bygdelista engasjerer seg

Bakgrunnen er at de ikke ønsker at Stensby sykehus skal bli lagt ned. Ledelsen ved Ahus foreslår at denne legges ned, og virksomheten flyttes til Nordbyhagen og Ski. Dette skal endelig avgjøres på styremøte nå i slutten av november.

– Vi håper å formidle at Stensby sykehus har livets rett, og i dette skrivet er det en oppfordring til alle partier om fortsatt drift på sykehuset, forteller John Retterås, leder av Eidsvoll Demokratiske Bygdeliste.

Han har underskrevet skrivet på vegne av sitt parti, og reiste i dag inn med representanter fra begge partiene.

LES OGSÅ: Har samlet inn 10.000 underskrifter for Stensby

Møter kanskje Gahr Støre

De har en avtale med statssekretær Robin Martin Kåss om å overrekke brevet og underskriftene, og det er også en mulighet for at helseministeren dukker opp, hvis han får tid.

Håpet til de to partiene er at helseministeren skal se behovet for å beholde sykehusplassene på Stensby, og gi signal videre om dette til helseregionen.

De har også invitert representanter fra de forskjellige stortingspartiene til å ta del i anledningen.

– Hørt blir vi sikkert, men om vi blir tatt til følge, det vet vi ikke, sier John Retterås.

– Behold eksisterende bygg

Han kan ikke skjønne at helseregionen ønsker å legge ned sykehuset, når det allerede er plassproblemer på nye Akershus universitetssykehus.

LES OGSÅ: Hjertesyke Arne (80) måtte bo tre av fire sykehusdøgn på gangen

– Og samtidig ser vi at sengeplassene på Stensby kan benyttes. Jeg kan ikke skjønne at det skal være så stort fokus på å få ned driftskostnadene, at man må legge ned sengeplasser man har behov for, og da blir nødt til å investere desto mer i bygg for å lage nye plasser, sier Retterås, som mener at det lokale sykehusets sengeplasser i tillegg kan driftes billigere enn på store, nye Ahus.

De to partiene legger i dag også fram en enkel plan for videre drift av Stensby sykehus i det åpne brevet til helseministerene og stortingspartiene.

LES OGSÅ: Akershus universitetssykehus skal kutte 400 mill. på to år

Ønsker heller sykehuset tilbake

Stensby gård ble gitt til Eidsvoll kommune av kammerherre Håkon Mathiesen i 1911, og fylkeskommunen overtok den i 1966. Den ble en del av Akershus universitetssykehus helseforetak etter sykehusreformen.

De to lokalpartiene ser gjerne at kommunen eller andre private tar over Stensby sykehus, framfor at den blir lagt ned.

– Vi burde nesten kreve å få det tilbake igjen til kommunen, så får eventuelt andre drive det som et slags enkelt lokalsykehus med enkle helsetilbud, sier Retterås.

Han og de andre lokalpolitikerne håper at turen inn til Stortinget vil gi håp for å beholde sykehuset uansett.

– Dette er vår siste sjansne, men vi får gjøre det vi kan, for vi ønsker å beholde tilbudet på Stensby.