50 år før Norge ble en selvstendig nasjon fikk landet sitt første frimerke. I disse dager flyttes filatelistiske skatter til Norges Varemesse i Lillestrøm, der den nasjonale frimerkeutstillingen "Oslo 2005" åpner sine dører torsdag.

– I fire dager til ende blir det frimerkefest i Lillestrøm. I et eget skattkammer skal godbiter for 42 millioner kroner stilles ut. Her kan du blant annet se 39-blokken, den desidert største sammenhengende enheten av Norges første frimerke fra 1855, sier Halvor Fasting, som også lover mye nytt.

Hele 25 postadministrasjoner er på plass, med alt fra Norge, Færøyene og Grønland, til representanter for Aserbajdsjan, USA, Taiwan og Folkerepublikken Kina.

Tre frimerkeutgivelser

– I tillegg blir det mye nytt fra Norge. Torsdag utgis det jubileumsmerker som markerer at Norge har utgitt frimerker i 150 år. Fredag markerer vi kongehusets 100-årsjubileum med fem generasjoner kongelige på frimerker. Lørdag kommer årets frimerker til juleposten – med kanelduft, sier Halvor Fasting og lover at man skal få en eim av jul hvis man gnir på merkene.

Søndag blir det olympisk dag, med både Ole Ellefsæther og Knut "Kupper'n" Johannessen på plass.

"Oslo 2005" er den første store frimerkeutstillingen i Norge siden 1997, og tross navnet, er Fasting svært fornøyd med at det hele er lagt til Lillestrøm.

"Oslo 2005" er et samarbeid mellom Varemessa, Posten Norge og Norsk Filatelistforbund, og er en av tre utstillinger som arrangeres samtidig. De to andre er "Hjem & Fritid" og "Kunst & Håndverk", og billetten er felles.

Kongehobby

– Frimerkesamling er fortsatt en stor hobby. Vi regner med rundt 100.000 frimerkesamlere i Norge og ynder å kalle det for "Hobbyenes konge, kongenes hobby". Dessverre er det blitt mindre frimerker på brev, så det er nok vanskeligere å være frimerkesamler i dag enn tidligere. Men fortsatt lever den lille papirlappen i beste velgående, understreker frimerkedirektøren.

Oppe i det kommersielle, foregår det også en nasjonal frimerkeutstilling, slik at det blir mye å se på. Blant annet stiller Per H. Kristiansen med samlingen "Øvre Romeriges Posthistorie i mer enn 100 år" , Geir Kaasa med "Post og Historie på Norsk Hoved-Jernbane 1854-1904 ", Arvid Løhre med "Kong Haakon VII øre-utgaver" og Skedsmo Frimerkeklubb med "Lillestrøm før og nå" – for å nevne noe. Skedsmo Frimerkeklubb vil for øvrig være til stede på utstillingen.

Barn og rammer

– Og så blir det en hel rekke aktiviteter for barn, sier Halvor Fasting og håper å lokke nye utøvere til den gamle hobbyen.

Under utstillingen blir det også NM i innramming.

Halvor Fasting lover også flere særstempler under utstillingen – både stempler som Posten Norge står bak og stempler som de gjestende postadministrasjonene har med seg.

– For den som samler Lillestrøm-stempler blir det holmenkolldager, lover direktøren i filatelitjenesten.