– Fremragende, Olsen

PRISVINNER: Jon G. Olsen fra Skedsmo, som blant annet er daglig leder i Akershus Musikkråd, er tildelt folkeopplysningsprisen 2008.

PRISVINNER: Jon G. Olsen fra Skedsmo, som blant annet er daglig leder i Akershus Musikkråd, er tildelt folkeopplysningsprisen 2008.

Artikkelen er over 10 år gammel

Jon G. Olsen fra Skedsmo er tildelt Nasjonal folkeopplysningspris for 2008.

DEL

Den får han for sin fremragende innsats for å gjøre kunnskap og læring tilgjengelig for alle.

Prisen ble overrakt Olsen i forbindelse med en læringskonferanse i Oslo mandag.

Den nasjonal folkeopplysningsprisen tildeles en person, organisasjon eller institusjon for fremragende arbeid for å gjøre kunnskap og læring tilgjengelig for alle.

Det var Voksenopplæringsforbundet i Akershus (Vofo) og Anneth Winger som foreslo Jon G. Olsen som kandidat til prisen.

– Det er lærerikt og interessant å jobbe sammen med en så engasjert styreleder, som bidrar og ser ulike problemstillinger med et bredt perspektiv. Jon G. Olsen er en typisk engasjert frivillig, som gir ordtaket "skal du ha gjort noe, spør en som har mye å gjøre" et ansikt, sier Winger.

For voksne

I hard konkurranse med flere sterke kandidater var det med stor glede forslagsstiller og prisvinner ble gjort kjent med kåringen. I går kveld skulle prisvinneren ut og feire litt sammen med gode kolleger.

Til daglig er Olsen å finne på Kjeller, der han er daglig leder av Akershus Musikkråd.

52-åringen har ikke tall på hvor mange mennesker han gjennom årene har møtt, og som har glødet for det frivillige arbeidet på fritida.

– Fritiden vår, den tida som blir igjen når vi ikke jobber, sover eller spiser er tida vi har frihet. Frihet til å bruke tiden slik vi selv har lyst til. Det er feil at alle bare sitter foran fjernsynet og sløver. Mange bruker mye tid på foreningsliv. Det er det mange lever for – og de utvikler seg. Utvikling er økt kunnskap og erfaring, om det er innen korps eller om du er med i en soppklubb. Ingen vil vel være med i en bridgeklubb eller spille horn, hvis man bare blir dårligere. Det er den personlige veksten som er poenget og selve målet, mener Olsen.

Korps og hund

Olsen har selv drevet innen korpsbevegelsen siden han var 17, og mange har hatt han som dirigent og instruktør. I tillegg har hunder vært hans hovedinteresse.

– Hva gjorde Olsen hvis han var kulturminister Giske for en dag ?

– Jeg ville nok trenge mer enn bare en dag. Men å legge forholdene best mulig til rette for at lokale foreninger og organisasjoner skal kunne blomstre er særs viktig. Myndighetene må ikke stikke for mange kjepper i hjulene. For eksempel er denne siste momssaken (moms på kulturbilletter, red.anmrkn.) helt håpløs. Likeså at det skal være så tungvint for en del aktive å få slippe til på skoler og i andre offentlige bygg, sier Olsen.

I juryens begrunnelse heter det blant annet at; "Jon G. Olsen har et sterkt nasjonalt engasjement, og har vist utrettelig innsats på regionalt nivå kombinert med lokalt folkeopplysningsarbeid – i over 25 år. Det er nettopp dette brede engasjementet, der han bruker de erfaringene han har fra det lokale til å konkretisere de nasjonale perspektivene, og der de kunnskapene han får på nasjonalt nivå brukes aktivt i det lokale arbeidet. Jon G. Olsen er en folkeopplyser i ordets rette forstand.

Han irettesetter, opplyser og utfordrer det offentlige systemet med å være hele tiden orientert om at frivillighet er en grasrot bevegelse og en viktig bærebjelke for at mennesker skal trives i samfunnet."

Artikkeltags