– Hele familien min gråt. Mamma, pappa, broren og søsteren min. Det var som å være til stede i sin egen begravelse, og se de menneskene du er aller mest glad i sørge over deg som om du var død. Det var veldig spesielt, og vanskelig, sier Fredrik Østbye.

Over ti år har gått siden 32-åringen ble utstøtt fra Jehovas vitner første gang. Seinere ble han tatt opp igjen, men valgte etter kort tid å bryte helt med menigheten.

Nå forteller han for første gang offentlig hvordan han opplevde oppveksten innenfor trossamfunnet og de vanskelige bruddene med venner og familie.

– Dette er jo ikke normalt!

Fredrik ble født inn i Jehovas vitner, og det han i dag anser som en fjern virkelighetsoppfatning.

– Man lever i en lukket tilværelse, og får beskjed om å ha begrenset omgang med mennesker som ikke er Jehovas vitner, såkalt verdslige. Du får høre at de kan påvirke Jehovas vitner til å stille kritiske spørsmål. Verden der ute blir framstilt som ond og kald, forteller 32-åringen, og sier han allerede fra ung alder merket at hans familie var annerledes.

– Jeg var veldig glad i fotball, men husker at det å spille på guttelaget var problematisk. Først etter mye kjemping fikk jeg lov til slutt. Skolen er godtatt, fordi man må gå der. Men når skolen er over skal man helst ikke ha kontakt med verdslige, sier Fredrik.

Den gangen tenkte han at alt dette var normalt, men ikke nå.

– Dette er jo ikke normalt! Hvem kan nekte ungen sin å spille fotball, eller å leke med andre barn? Jehovas vitner kaller menigheten for Sannheten. Når du blir fortalt dette fra du er født, så blir det jo sannheten. Du slutter å tenke og stille spørsmål. Du skal for eksempel ikke ha sex før du gifter deg. Det er jo ikke lett i ungdomstiden, fortsetter han.

Måtte forklare seg om sex

Og det var nettopp i ungdomstiden at trossamfunnets strenge regler for livsførsel ble en prøve.

– Jeg oppdaget alt som andre ungdommer oppdager. Det var damer, fester og testing av alkohol. Egentlig helt normale ting, men i perspektiv fra Jehovas vitner svært alvorlig, sier Fredrik.

18 år gammel ble han kjæreste med ei jente på skolen. Men lenge holdt de forholdet skjult.

– Det endte med at vi hadde sex. Jeg våknet dagen etter med ekstremt dårlig samvittighet. Nesten som om jeg hadde drept noen. Jeg var livredd. Reglene tilsa at jeg måtte fortelle det som hadde skjedd til noen, tilstå. Hvis ikke ville jeg dø av Armageddon (dommedag, journ.anm.), forteller Fredrik.

Sex før ekteskapet var utstøtelsesgrunn. Det visste Fredrik, men han fulgte reglene og fortalte faren hva som hadde skjedd.

– Det ble nedsatt et dømmende utvalg, der noen ledere fra menigheten var dommere. Jeg var 18 år og måtte beskrive min seksuelle debut foran voksne menn. De ville ha alle detaljer; hva vi hadde gjort, hvor ofte, hvor mange ganger, om det var sjanse for graviditet. Jeg visste ikke hva jeg skulle si, forteller Fredrik.

Han kan ennå huske ubehaget.

– Stemningen var alvorlig og trykket. Jeg tror ikke de voksne syntes det var stas heller, men de gjør det de tror er riktig. Sett i ettertid mener jeg det var et overgrep jeg ble utsatt for, sier han.

– Hva ble «dommen»?

Det er slik at om man sier man angrer, og viser at det er oppriktig, kan man få bli. Gjør man ikke det, blir man utstøtt. De lot meg få bli, men jeg fikk en offentlig irettesettelse på et menighetsmøte. En leder leste opp følgende: «Vi i eldsterådet har hatt en sak med Fredrik Østbye, og den saken er nå avklart».

– Etterpå spurte jeg hva som var hensikten. Svaret var at det skal ha en preventiv effekt, men den viktigste grunnen var at det skulle stoppe rykter i menigheten. Jeg vil vel si at effekten var motsatt, sier han.

LES OGSÅ: Hjelper avhoppere

Begynte å tvile

Seinere fikk Fredrik nye ungdomskjærester. Han ble kalt inn til dømmende utvalg igjen.

– De første gangene angret jeg oppriktig, fordi jeg trodde på at jeg hadde gjort noe galt. Men etter hvert endret det seg. Jeg hadde jo ikke vært slem. Jeg var i 20-årene da jeg ble utstøtt, sier han.

Det var da han måtte ta farvel med familien og opplevde avskjeden som sin egen begravelse.

– Jeg var ute i cirka et halvt år. All kontakt med familie og venner i menigheten måtte opphøre. Om menigheten oppdager at medlemmer har kontakt med utstøtte, kan de få problemer. Det var et ensomt halvår, husker Fredrik.

For å komme tilbake måtte han bevise angeren sin ved å delta på møter. Fredrik møtte opp.

– Først hadde det altså vært «begravelse», da jeg ble utstøtt. Og da jeg ble gjenopptatt var det gledesscener, som om jeg hadde gjenoppstått. Jeg tenkte at dette skal jeg aldri gjennom igjen, og hadde en god og aktiv periode i menigheten. Men mange spørsmål og mye tvil, om Jehova faktisk eksisterte, kvernet i hodet.

Tok avskjed med broren

22. oktober 2008 valgte Fredrik selv å bryte ut av Jehovas vitner.

– Det var en utrolig tøff avgjørelse å ta. Jeg vil gjerne tro at det finnes en kjærlig gud, men jeg trenger konkrete beviser og de finnes ikke. Jeg visste at jeg ikke kunne ha kontakt med min egen familie og de fleste av vennene mine igjen etter å ha sendt brevet om utmelding, forteller han.

Derfor ville han ta en spesiell avskjed med storebroren først.

– Vi delte lidenskap for musikk, LSK og mye annet, så jeg inviterte ham hjem til Oslo for en helaften med konsert og god mat. Jeg ville ikke at dette skulle være en trist kveld, så jeg sa ingen ting om utmeldingen. Jeg vet ikke om han skjønte noe, men jeg visste at det var vår siste kveld sammen. Vi var bestekompiser. Men etter den fantastiske kvelden har jeg ikke snakket med ham, forteller Fredrik tydelig preget.

I dag gjør 32-åringen suksess i reklamebransjen, bistår Lillestrøm Sportsklubb (LSK) i arbeidet med sosiale medier og har et stort nettverk rundt seg.

– Jeg har det stort sett veldig bra, lever et godt liv og mener jeg tok et riktig valg. Men jeg trenger å ha et sammenbrudd innimellom, på grunn av et ekstremt savn til den fantastiske familien min, som jeg fortsatt elsker. Da må jeg ned i knestående. Jeg kan grine i timevis, men det er godt etterpå, forteller han.

Vil hjelpe andre

Nå er Fredrik aktiv i Hjelpekilden (se sak på neste side), der han er fadder for andre utstøtte.

– Mitt budskap er at de ikke skal ha dårlig samvittighet. Da kan de få et fint liv. Er man sint, og har lyst til å bryte ned menigheten, kan man få problemer. Det er heller ikke vår oppgave. Det må bli opp til myndighetene å undersøke om det slike sekter driver med, er riktig og lovlig.

– Hva tror du på i dag?

– Jeg tror ikke på Gud. Jeg tror på Frode Kippe og Steven Gerrard. Og jeg tror på tilhørigheten i fotballen. LSK er vanvittig viktig for meg, med tanke på tilhørighet og lojalitet. Du kan si at jeg har byttet ut Rikets sal med Åråsen og Anfield. LSK er min nye, sunne religion, sier Fredrik Østbye.

– Ekskluderingen får stå for hans egen regning

Verken familien til Fredrik Østbye eller Jehovas vitner i Norge ønsker å si noe rundt Fredriks eksklusjon fra trossamfunnet.

Talsmannen for Jehovas vitner, Tom Frisvold, er også ordknapp.

– Årsakene til at folk blir ekskludert, eller velger å ekskludere seg selv, fra Jehovas vitner er veldig individuelt. Fordi jeg ikke kjenner denne saken, så vil jeg ikke uttale meg med noe annet at ekskluderingen får stå på hans egen regning. Han som voksen og myndig person står selvfølgelig fritt til å gjøre hva han vil, sier talsmann i Jehovas vitner i Norge, Tom Frisvold.

På spørsmål om Jehovas vitners ekskluderingspraksis henviser Frisvold til trossamfunnets hjemmeside hvor han påpeker at all informasjon om deres levesett, deriblant eksklusjon, er godt forklart.

Eksklusjon ved synd

På hjemmesidene til Jehovas vitner er det skrevet mye om hvorfor de ekskluderer visse medlemmer.

Blant annet står det at «Jehovas (Gud, journ.anm.) tjenere studerer Bibelen og kristne publikasjoner. Jehovas normer blir drøftet på møtene og stevnene deres. De kristne vet derfor hva Jehova forventer av dem. Det er bare hvis et medlem av menigheten gjør seg skyldig i en alvorlig synd uten å angre, at han eller hun blir ekskludert.»

Videre er det forklart at ved en eksklusjon så skal medlemmene holde seg unna den ekskluderte.

«En som begår en alvorlig synd, blir ikke automatisk ekskludert. Men hvis et døpt Jehovas vitne gjør det til en vane å bryte Bibelens moralnormer og ikke angrer, blir han eller hun ekskludert, og da holder vi oss borte fra vedkommende. Bibelen sier klart og tydelig: «Fjern den onde mannen fra deres midte.» – 1. Korinter 5:13.»

Lever etter bibelens ord

Frisvold forteller at Jehovas vitner lever etter bibelen, og at det derfor foregår eksklusjon.

– Det er ingen hemmelighet at noen kan bli ekskludert. Vi i Jehovas vitner etterstreber å følge bibelen, sier han.

På hjemmesiden er forklaringen følgende:

«Jehovas hellige navn blir bevart rent for vanære, og hans folks gode omdømme blir beskyttet om de som har syndet blir ekskludert.»