Gå til sidens hovedinnhold

Fra kirke til kirke med sognepresten

Artikkelen er over 12 år gammel

Sogneprest Hildigunn Bjartursdóttir Hauger-Dalsgard (32) er glad i å sykle. Nå har hun tatt med sønnen Theodor (1) ut på sykkeltur for første gang.

– Se her Theodor, nå skal du få på deg sykkelhjelmen, sier sogneprest Hildigunn Bjartursdóttir Hauger-Dalsgard (32) i Rælingen.

Hun har plassert den ett år gamle sønnen sin i et helt nytt barnesykkelsete på sykkelen sin, og setter på han en blå hjelm med fargerike fisker på.

– Dette er første gang han er på sykkeltur, sier hun, og er spent på hvordan det går.

Men Theodor sitter rolig i sykkelsetet sitt og følger nysgjerrig med på alt som skjer rundt han.

Utsikt fra kirkene

Dagens sykkelløype går fra Rælingen kirke til Øvre Rælingen kirke. Siden Hildigunn er glad i å sykle passet det bra å ta med sognepresten på sykkeltur.

– Det som er fint med denne sykkelløypa er at det er sykkelsti hele veien. Jeg har sett at det er folk i alle aldre som benytter denne veien både på sykkel og til fots. Det er fin utsikt til Fetsund fra Rælingen kirke og fra Øvre Rælingen kirke kan man se ut over til Lillestrøm, sier sognepresten.

Hun er opprinnelig fra Færøyene, men på grunn av dårlig vær ble det lite sykling der. Etter at hun kom til Norge har hun syklet mye, men foreløpig ikke så mye i Rælingen.

– Vi har nylig flyttet fra Lillestrøm til Rælingen. Den siste tiden har jeg ikke hatt luft i dekkene mine, men nå er det i orden og jeg har tenkt å begynne og sykle mer. Nå har Theodor blitt så stor at han også kan bli med på sykkeltur, sier hun.

Hun forteller at Theodor skal begynne i barnehage på Øvre Rælingen kirke, og hun har planer om å sykle han til barnehagen når føret tillater det.

God rollemodell

Sognepresten liker å sykle fordi da får hun både mosjon og en behagelig tur med mange gode naturopplevelser.

Nå etter at hun har fått barn har hun blitt mye mer bevisst på å være en god rollemodell, og har dermed startet å bruke hjelm den siste tiden.

– Jeg har ikke vært så flink til å bruke hjelm tidligere, men det skal jeg bli flinkere til framover. Jeg anbefaler alle å ta seg en sykkeltur iblant, for opplevelsenes skyld. I Rælingen er det variert terreng, og man får derfor litt variasjon og samtidig god trening, sier hun.

Hun sykler av gårde mens Theodor fortsatt sitter stille i barnesetet og suger til seg alle inntrykkene langs veien.

Norge på langs

På Nedre Rælingsveg er Silje Djupvik (26) fra Rælingen ute og sykler.

– Jeg liker godt å sykle, og som regel pleier jeg å sykle til og fra jobb. Det er en strekning som tar cirka tre kvarter hver vei. I tillegg sykler jeg også en del utenom. For eksempel hender det jeg tar meg en sykkeltur i skogen, sier hun.

Hun har på seg både hjelm, sykkelbukse og en grønn sykkeljakke.

– Er utstyret viktig når man sykler?

– Hjelm er viktig. Jeg sykler alltid med hjelm. Sykkelbukse puster bedre enn vanlig bukse, og er bra å ha når man sykler noen mil om dagen, sier hun.

Hun synes det er bra å sykle og kan komme med mange argumenter på hvorfor det er bra. Blant annet mener hun at man blir i god form, får oppleve gode turopplevelser og blir godt kjent i gater man vanligvis ikke ville ha kjent til om man kjører bil.

– Drømmen er å sykle Norge på langs. Ellers har jeg jo denne grønne jakka nå, kanskje en dag bytter jeg den ut med den grønne trøya, sier hun og ler.


Vis Rælingsrunden i et større kart