Fortsatt gift med tiltalte

TOTALSKADD: Gamle Morud skole i Maura ble totalskadd i brannen 8. mars 2010. FOTO: FRED-STIAN MARTILA

TOTALSKADD: Gamle Morud skole i Maura ble totalskadd i brannen 8. mars 2010. FOTO: FRED-STIAN MARTILA Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

42-åringen tente på familiens hjem mens kona (41) lå og sov på loftet. Paret er fortsatt gift. I går la aktor ned påstand om lang fengselsstraff for den mordbranntiltalte mannen.

DEL

På vegne av den fornærmede kvinnen (41) fremmet bistandsadvokat Runa Elin Kosberg i går et erstatningskrav til tiltalte på til sammen 2.394.529 kroner etter brannen i gamle Morud skole i Maura 8. mars i 2010.

Kvinnen befant seg som kjent i huset da mannen tente på. På direkte spørsmål fra Romerikes Blad bekrefter bistandsadvokaten at paret fortsatt er gift.

– Det har ikke vært noe vitneførsel rundt dette, men paret bor sammen og er gift, sier Kosberg.

Dramatikk i retten

I sin prosedyre fortalte Kosberg på vegne av sin klient hvor vanskelig det hadde vært å bestemme seg for å kreve erstatning av sin egen ektemann.

– Som hun også sa her i retten, så var det ikke hennes mann, slik hun kjenner ham, som foretok den handlingen. Tiltalte har akseptert erstatningskravet, og det har vært avgjørende for henne, sa bistandsadvokaten.

I sin prosedyre fortalte hun også hvordan fornærmede opplevde å våkne av røykvarsleren og oppdage at det brant i huset den aktuelle dagen.

– Det var naturlig nok en skremmende opplevelse. Hun kom i sjokk. Hvor er barna? Hvor er min mann? Min klient ble utsatt for en stor psykisk belastning. Da politiet fortalte henne at hennes mann var mistenkt for å ha tent på huset, ble påkjenningen enda større. Det å vite hvilken livsfare hun ble utsatt for har vært tøft i ettertid. Det var jo tilfeldig at hun våknet. Det er jo mennesker som ikke gjør det, sa Kosberg.

Dramatikk i retten

I retten ble kvinnens nødanrop brannmorgenen spilt av. Der kommer dramatikken hun må ha følt den aktuelle morgenen godt fram. Hun visste ikke hvor de to barna befant seg. Hun visste heller ikke hvor ektemannen var. En stund etterpå ble som kjent tiltalte funnet av brannmenn i husets kjeller.

I sin sluttprosedyre la statsadvokat Nina Herboe Jensen Søndersrød ned påstand om tre og et halvt års fengsel for 42-åringen, som blant annet er tiltalt etter mordbrannparagrafen. Hun ba om at ett år og seks måneder av dommen gjøres betinget, med en prøvetid på fire år.

Forsvarer Torkil Jan Røseid sa at tiltalte var psykotisk på gjerningstidspunktet og dermed må frifinnes, subsidiært anses med mild straff.

Dom i tingretten faller torsdag 11. oktober.

Artikkeltags