– Forsto ikke alvorlighetsgraden

NEKTER SKYLD: Begge de to siktede nekter straffskyld. Gunhild Lærum, forsvareren til en av de to, sier mannen trodde han fraktet kjøleelementer. FOTO: KAY STENSHJEMMET

NEKTER SKYLD: Begge de to siktede nekter straffskyld. Gunhild Lærum, forsvareren til en av de to, sier mannen trodde han fraktet kjøleelementer. FOTO: KAY STENSHJEMMET

Artikkelen er over 7 år gammel

Barna i overgrepssaken i Nes, skal ha fortalt fostermoren om hvordan foreldrene misbrukte dem.

DEL

Dagbladet har gått gjennom de foreløpige dokumentene i overgrepssaken i Nes.

I dokumentene, som blant annet omfatter politiavhør av barna, bekymringsmeldinger fra Barnevernet og et vedtak fra Fylkesnemnda framgår det at en av de yngste guttene allerede våren 2010 fortalte i barnehagen at han ble slått av både mor og far.

– Forsto ikke alvorlighetsgraden

Først et år seinere, 16. mars 2011, foretok Fylkesnemnda et vedtak om at barna skulle flyttes til fosterhjem, noe som resulterte i at barna ble flyttet allerede måneden etter.

– Vi har ikke forstått alvorlighetsgraden av volden barna ble utsatt for. Dersom vi hadde sett og hørt, ville vi selvsagt tatt barna ut fra hjemmet på et tidligere tidspunkt, sier kommunalsjefen for helse og velferd i kommunen til Dagbladet.

– Fikk sjokolade

Det var først da barna var plassert i fosterhjem at barna begynte å fortelle om overgrep. Ifølge en rapport fra Barneverket til Fylkesnemnda, som Dagbladet refererer til, skal de to yngste brødrene blant annet ha fortalt følgende til fostermor:

«Når mamma og pappa har gjort fæle ting, får vi sjokolade etterpå»

Barna skal også ha fortalt at det var et eget overgrepsrom i kjelleren hvor familien bodde.

Nekter straffskyld

Det var i starten av januar det ble kjent at et ektepar fra Nes er siktet for grove seksuelle overgrep mot tre av sine egne barn.

To av barna er under ti år, mens den tredje fornærmede i saken er i tenårene.

Politiet har ikke ønsket å kommentere hva de to foreldrene er siktet for å ha gjort, men legger ikke skjul på sakens alvorlighetsgrad. Strafferammen de to foreldrene kan møte ved en eventuell tiltale er 21 års fengsel.

– Jeg kan bekrefte at to personer er siktet for seksuell omgang med barn under 14 år. Hvilken relasjon barna har med de siktede ønsker jeg ikke å kommentere, er stort sett det eneste Åvitsland har villet si om saken.

Det siktede ekteparet hevder de er uskyldige.

– Omsorgssvikt

Gunhild Lærum er bistandsadvokat for barna.

– Det er ingen tvil om at det har vært svikt i omsorgen i mange år. Dessverre er det sånn i mange saker at unger lever under svært vanskelige forhold i mange år før det blir oppdaget, sier Lærum til Dagbladet.

Foreldrene skal ha flyttet ofte, og har bodd i flere kommuner på Romerike. Ifølge Lærum kan dette forklare hvorfor barna ikke er tatt fra foreldrene på et tidligere tidspunkt.

Artikkeltags