Første spadetak for tempel

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Mandag ble spaden satt i jorda for det som skal bli Norges aller første thailandske buddhisttempel.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Det var den buddhistiske munken Phrakruvitetdhammavitit og Boonrong Pongstiensak fra Den thailandske ambassade i Norge som markerte at byggingen av landets første thailandske buddhisttempel er i gang. I øsende regnvær satte de mandag spaden i jorda på eiendommen til Den thailandske buddhistforeningen på Lindeberg.

Tar vare på tradisjonene

Det thailandske buddhist- og kultursenteret blir et etterlengtet tilbud til foreningens 3.000 medlemmer.

– Det seremonielle er en stor del av dagliglivet i Thailand, der kulturen og buddhismen går hånd i hånd. Dette blir et sted der vi kan møtes, ta vare på og videreføre kultur og tradisjon. Dette blir ikke bare et tempel, men vil også romme den kulturelle virksomheten, sier prosjektleder Helge Berthelsen, som selv har vært buddhist siden 1981.

Tempelet skal stå ferdig 7. juli 2007. Bygget og en utvidet parkeringsplass vil koste 16,5 millioner kroner.

Dragehoder

Tempelet og kultursenteret blir på totalt 900 kvadratmeter, fordelt på tre etasjer. Kultursenteret vil i hovedsak holde til i første etasje og det buddhistiske tempelet i andre etasje.

Berthelsen innrømmer at de har måttet inngå en del kompromisser når det gjelder tempelets utforming for at det ikke vil skille seg for radikalt ut.

– Det blir ikke helt thailandsk, men det har fått beholde et visst asiatisk utseende med dragehoder på enden av taket. Det viktigste for oss er i grunnen at bygget er praktisk og tilpasset den bruken og de områdene det skal dekke, mener han.

Kultursenteret vil bli en arena der foreningens medlemmer og andre kan få et innblikk i thailandsk kultur. De vil kunne tilby informasjon om Thailand, kurs i meditasjon, språk, musikk, dans og matlaging.

Det nåværende huset på eiendommen vil bli en ren munkebolig.

– I Thailand bor ikke munkene i tempelet, men i egne hytter, så dette blir i tråd med slik det tradisjonelt er, sier Berthelsen.

Den thailandske buddhistforeningen kjøpte eiendommen ved Lindeberg i 2003, og huset som i dag er kombinert tempel og munkebolig ble innviet sommeren 2004. I dag bor det to buddhistiske munker i huset.

For framtida

Det tidligere småbruket og den 16 mål store landbrukseiendommen vil i tiden framover gjennomgå en stor forandring.

– Dette er jo en tidligere landbrukseiendom og vi ønsker å utnytte den slik den var, sier Berthelsen.

Nedenfor tempelet og munkeboligen vil de opparbeide en grønn og frodig del, der de vil dyrke både grønnsaker, urter og ha flere epletrær og plommetrær. De vil også etablere en meditasjonssti.

Ifølge Berthelsen bygger foreningen for framtida.

– Dette tempelet og kultursenteret blir et tilbud både til thailendere som har kommet til Norge, men også til den neste generasjonen, sier han.

Artikkeltags