Foreldrene til den omkomne ber ungdom få opp øynene

OMKOM: Slik så bilen ut etter ulykken. 22-årige Andreas Bakke omkom da sjåføren mistet kontrollen og skled inn i en stålbjelke.FOTO: DAN ÅSEN HANSEN

OMKOM: Slik så bilen ut etter ulykken. 22-årige Andreas Bakke omkom da sjåføren mistet kontrollen og skled inn i en stålbjelke.FOTO: DAN ÅSEN HANSEN

Artikkelen er over 11 år gammel

Foreldrene til bildrepte Andreas Bakke (22) mener myndighetene må gjøre mer for å hindre at flere unge dør i trafikken.

DEL

– Hvor mange dødsfall i trafikken må vi ha før ungdom skal skjønne at fart og lek med bil er farlig? Vi har ikke flere liv å miste. Nå må noe gjøres, sier Tone Mjønerud.

Hun og ektemannen Rune Bakke mistet sin 22-årige sønn Andreas i dødsulykken på ved Gardermoen Motorsportsenter i januar i år. Andreas var passasjer i bilen da sjåføren mistet kontrollen og skled sidelengs inn i en stålbjelke.

Biter ikke på

Foreldre står nå fram i avisen i håp om at ungdommen selv og myndighetene skal få opp øynene.

– At det kommer en ung gutt som sitter i rullestol på skolen og forteller om hvor farlig det er å kjøre bil, biter ikke på ungdommen lenger. Det er stadig nye dødsulykker et bevis på, sier foreldrene til Romerikes Blad.

I går vitnet foreldrene selv i Øvre Romerike tingrett i Eidsvoll før aktor la ned påstand om 120 dagers fengsel for den 19 år gamle sjåføren av bilen som sønnen satt i da han omkom (se egen sak).

– For sjåføren er det kanskje straff nok å leve med dette resten av livet. Det er ikke sikkert at lang fengselsstraff for en sjåfør virker preventivt for andre, sier foreldrene.

LES OGSÅ: Erkjenner ikke straffskyld for bildrap

Fryktelig vondt

Siden foreldrene fikk den tragiske beskjeden om at sønnen var omkommet i en bilulykke, har de hatt det fryktelig vondt. De unner ingen andre å oppleve det samme.

– Jeg har et så stort sår inni meg som blør og blør og aldri vil gro. Det gjør ufattelig vondt.

Slik beskriver faren sorgen som har fulgt familien siden den fatale ulykken i januar.

Sønnen var en del av et svært bilinteressert miljø, og helt siden han var liten har interessen for bil vært stor. Men selv har ikke foreldrene fryktet at sønnen skulle dø i trafikken.

– Andreas var en staut og ryddig gutt. Han var som skapt for å kjøre bil, og jeg har aldri vært redd når han har vært ute og kjørt. Vi har helt siden han var liten hatt fokus på dette med holdninger og respekt for bil, sier moren.

Foreldre på banen

Og nettopp holdninger tror de er noe av nøkkelen for å forhindre flere dødsulykker blant ungdom.

– Foreldrene må mer på banen i forhold til holdninger. De må bry seg mer om hva barna driver med – også etter at de har fylt 18 år og er blitt myndige, sier de to.

De mener også at myndighetene må se på ulike løsninger for å sørge for at ungdom ikke kjører uvettig eller for fort.

– Kanskje er fartssperre på biler for dem som akkurat har fått førerkortet veien å gå – slik som det er på lastebiler. De får ikke kjøre fortere enn i 80 eller 85. Det burde ikke ferske bilførere heller. Etter noen år bør de igjen ta en grundig førerprøve for å vise at de har blitt enda mer ansvarsfulle sjåfører, sier faren.

LES MER: Venner i sorg og sjokk

Skifte arena

Foreldrene til Andreas tror også at myndighetene må skifte arena for å nå ungdommen.

– De unge leser ikke avisen og hører på radio. Det er Facebook og andre sider på internett som fenger og som ungdom bruker tid på. Myndighetene må finne måter å kommunisere på som får de unge til å forstå, sier foreldrene.

De mener fart og uvettig kjøring er det største problemet.

– Det er mindre fyllekjøring nå enn tidligere, så der har budskapet gått inn hos de unge. Det er ikke noe tøft å kjøre i fylla lenger, og folk tør si ifra, sier foreldrene, som fortsatt har kontakt med sønnene bilinteresserte venner.

Artikkeltags