– For noen blir det en sykdom

KAN GÅ GALT: For mye fokus på kropp og sunnhet kan i enkelte tilfeller ende med en sykdom. foto: Martin Lundsvoll

KAN GÅ GALT: For mye fokus på kropp og sunnhet kan i enkelte tilfeller ende med en sykdom. foto: Martin Lundsvoll

Artikkelen er over 6 år gammel

Trening og kosthold er vel og bra. Men i enkelte tilfeller kan kroppsfokuseringen få tragiske konsekvenser.

DEL

Med reklamer og plakater som viser topptrente og retusjerte supermodeller i fri utfoldelse, kommer også baksiden ved treningshysteriet.

For noen utvikler besettelsen etter drømmekroppen seg til en sykdom.

– Overfokusering på dette med kropp kan bidra til nedsatt selvfølelse og depresjoner for noen, sier Marianne Hatle som er spesialist i psykiatri og leder for Spiseforstyrrelsesklinikken.

– Kroppshysteriet er uheldig. Spesielt for personer som er predisponerte for en spiseforstyrrelse eller som lider av sykdommen, fortsetter hun.

Nye tilstander

De fleste har hørt om kjente typer spiseforstyrrelser som bulimi og anoreksi. Det finnes 50 000 kvinner i Norge med spiseforstyrrelser, men mennene er også i ferd med å melde seg på.

De siste årene har nye tilstander kommet på banen. Blant annet ortoreksi og megareksi.

– Megareksi beskriver en tilstand hvor man er fokusert på muskelmasse, og føler kroppen aldri er muskuløs nok. Dette er mest vanlig hos menn, og spesielt da kroppsbyggere. Ortoreksi handler mer om en overopptatthet om hvilke matvaner som er sunne, og redsel for å spise usunn mat eller mat som ikke er ren. Dette er ikke definerte diagnoser, men tilstander som hyppigere og hyppigere oppstår, sier Hatle.

Hun forklarer videre sammenhengen mellom medias framstilling av idealkroppen og spiseforstyrrelser.

– Kroppene som portretteres i media er unaturlige og usunne for de fleste. I tillegg forekommer det retusjering i så å si alle bilder man ser i mediene. Det er mange studier som viser at et negativt kroppsbilde henger sammen med eksponeringen i media, sier hun.

Søk hjelp

For dem som sliter med et negativt selvbilde har psykiateren et par tips.

– Søk hjelp. Enten du selv føler deg i risikosonen eller om du kjenner noen som sliter. Generelt sett så vil jeg si at det er lurt å eksponere seg så lite som mulig for perfeksjonerte idealer. Man bør heller fokusere på hva som er normale kropper. Lykke og vekt henger sjeldent sammen, forklarer hun.

Artikkeltags