Fikk øyekontakt med morderen

MØTTE DRAPSMANNEN: Are Tomasgard skulle holdt foredrag på Utøya fredag. FOTO: GEIR EGIL SKOG

MØTTE DRAPSMANNEN: Are Tomasgard skulle holdt foredrag på Utøya fredag. FOTO: GEIR EGIL SKOG

Artikkelen er over 8 år gammel

Are Tomasgard og sønnen Emil (17) møtte terrorsiktede Anders Behring Breivik på kaia.

DEL

Ordførerkandidat for Sørum Arbeiderparti, Are Tomasgard, skulle holde et foredrag på Utøya klokka 17.00 den skjebnesvangre fredagen. Men på grunn av eksplosjonen i Oslo ble programmet avlyst. Tomasgard og sønnen bestemte seg derfor for å reise tilbake siden de skulle til Odda for å hente datteren til Tomasgard. På kaia sto mannen som like etter skulle drepe minst 86 personer.

– Siden programmet var avlyst for resten av dagen ble vi enige om å reise. Vi bestemte oss for å kjøre om Gol på grunn av det som hadde skjedd i Oslo, noe som gir en time lengre kjøretid. Derfor var det bra å få reist litt tidligere, forteller han.

– Trodde han var ekte

Da Tomasgard og sønnen tok båten tilbake til land, sto det som virket som en politimann på kaia og ventet.

– Når det har skjedd en kjempeeksplosjon i Oslo og han står der i full uniform, tenkte jeg ikke noe mer over det. Jeg trodde at denne mannen representerte trygghet for alle barna der ute, sier Tomasgard.

Som så mange andre tok han det som en selvfølge at mannen var ekte politi.

– Det er ingen som hadde kunnet forespeilet seg at noen var der for å gjennomføre det ærendet han var der for å gjøre. Men jeg har gjennomgått denne saken tusen ganger i hodet mitt, sier han videre.

Blandede følelser

På kaia fikk Tomasgard to ganger øyekontakt med drapsmannen.

– Han kom ut av registreringsteltet akkurat da jeg gikk opp av båten.

Tomasgard så han igjen i øynene i sladrespeilet da han skulle rygge for å kjøre bort.

– De to øyekontaktene har brent seg inn, forteller han.

Tomasgard kjente senere på blandede følelser. På en siden er han glad for at han og sønnen er i live, men det er vanskelig for han å tenke på alle de som var igjen på Utøya.

– Vi var tross alt heldige. Det viktigste nå er at all omsorg er rettet mot dem som har mistet sine, de som er skadet og de som har opplevd traumatiske hendelser. Det har vært et helvete for dem som har gjennomlevd dette, sier han.

Artikkeltags