– Jeg godtok forelegget kun av én grunn og det var for å bli ferdig med dette. Jeg har ikke skutt ørnen, og nå har jeg fått en kjempebot for å glemme å si ifra om en død fugl. Jeg synes det er hårreisende, sier mannen i 40-årene som også har mistet jaktlisensen etter hendelsen.

Politiet er av en annen oppfatning. De mener Lørenskog-mannen har skutt ørnen og tatt den med seg hjem.

– Vi har mistenkt ham for dette, men har ikke klart å framlegge gode nok bevis, sier politioverbetjent Tore Kampen som også er miljøkoordinator i Romerike politidistrikt.

– Glemte ørnen i fryseren

Den seks måneder gamle fredede kongeørnen – som på bildet blir holdt opp av mannen fra Lørenskog – er skutt og drept med hagle i Engerdal.

Politiet fant den igjen i fryseren til lørenskogingen og mener det er viktig, av allmennpreventive årsaker, at det slås hardt ned på et lovbrudd som dette:

– Man har fire uker på seg til å melde inn funnet, hvis det ikke blir gjort er det å regne som underslag og tyveri fra viltfondet, sier politioverbetjent Kampen.

Selv hevder mannen at han glemte at han hadde en kongeørn i fryseren.

– Dette har jeg grundig redegjort for hos politiet, men jeg blir ikke hørt, hevder han.

Gir status

Leder av Norsk Ornitologisk Forening (NOF), Alv Ottar Folkestad sier til RB at de om lag 1.000 kongeørnparene som lever i Norge for det meste får være i fred.

– Men vi registrerer at det er et økende problem på Østlandet. Her blir det skutt mer fredet ørn enn tidligere, sier han.

– Hvilke motiver har de som gjør det for å skyte ørn?

– Det er status i enkelte jegermiljøer. En stor rovfugl er et imponerende syn. Samtidig ligger det igjen hos mange at ørn utgjør en stor fare for husdyrbestanden. Noe som ikke er tilfelle, sier han.

– Skulle aldri tatt den med

I dag angrer lørenskogingen på at han tok med seg ørnen hjem.

– Jakt og fiske er den store hobbyen i livet mitt. Nå har jeg mistet lysten og føler meg maktesløs i kampen mot politiet. Alt jeg kan gjøre er å advare andre jegere mot å gå i den samme fella som meg, sier han.

Lørenskog-mannen kjemper nå mot politiet for å få jaktlisensen og våpnene sine tilbake.