Lørdag morgen ble det skapt historie innen norsk luftfart da Sundt Air på Gardermoen startet opp første norske direkterute med frakt mellon Norge og USA.

Sammen med Air Atlanta, som er et operatørselskap av fraktfly, har Sundt Air etablert selskapet Sundt Atlanta Skybrigde for å tilby det skandinaviske markedet direkteruten over Atlanterhavet.

VIP-nedgang

Sundt Air opererer fra før en stor flåte med privatfly som flyr næringslivstopper og VIP-personer verden over.

Nedgangen i denne type operasjoner har fått selskapet til å tenke nytt, og frakt direkte mellom Norge og USA har lenge være etterspurt av eksportnæringen.

I all hovedsak er det norsk laks som nå skal fraktes til det amerikanske markedet direkte. Men også annen type industrigods vil bli med på lasset.

– Samtidig har selskapet fått avtaler om frakt på retur mot Norge, forteller administrerende direktør i Sundt Atlanta, Arild Jaabæk, til Romerikes Blad.

Blomster tilbak

I dag ble det første flyet som skal benyttes til ruten vist frem på Oslo Lufthavn Gardermoen før det på ettermiddagen satte kurs mot New York og deretter Miami.

Fra Norge har Sundt Atlanta Skybrigde inngått avtale med Marine Harvest for frakt av fersk fisk til statene. På returen, som går fra Miami via Amsterdam, vil det bli fraktet store mengder med blomster som skal til Nederland.

Fraktruten med kapasitet på 105 tonn skal gå to ganger i uken – på torsdager og lørdager – men fortsatt er det kapasitet på en tredje dag som selskapet håper å fylle opp.