Mer enn 100 gravsteiner kan velte, fordi de ikke er godt nok sikret.

– Du kan ikke se at en gravstein er løs før du kommer borti den. Jeg har selv holdt på å få en gravstein på meg. Den veide mellom 700 og 800 kilo. Det var en ekkel opplevelse, men jeg var heldigvis i en slik posisjon at jeg kunne hoppe unna. Hvis det hadde vært et barn, tør jeg ikke tenke på hva som kunne skjedd. Det kunne vært dramatisk, forteller kirkegårdsleder Anne-Lise Larsen ved Lørenskog kirke.

Det er de som eier gravsteinene som har ansvaret for at steinene er forsvarlig sikret. Kirkegårdslederen tror ikke så mange er klar over dette.

Har veltet

Kravet om å sikre gravsteinene kom for ti år siden. Likevel er det mange gravsteiner som enn å ikke er sikret. Flere gravsteiner har veltet fordi kirkegårdsansatte, eller besøkende har kommet borti dem ved en tilfeldighet. Det kan være med en gressklipper, eller at noen har dultet borti gravsteinene. Det har også vært uhell, der folk har fått steinen over foten.

– Når barn er med i bryllup, eller begravelser har de behov for å røre på seg etterpå. Da er det fort gjort å komme borti gravstøttene. Derfor er det viktig at de er sikret, sier Larsen.

Alle gravsteiner skal sikres med to bolter. Gravstøttene kan likevel ramle over ende, men da blir de hengende på boltene før de velter. På den måten kan man komme seg unna.

– Å sikre gravstøttene med boltene er ingen sikkerhet for at de ikke velter, men da kan man komme borti den uten at det skjer en katastrofe, sier kirkegårdslederen.

Sikret støttene

Tirsdag sikret kirkegårdsarbeiderne Tore Rahm og Einar Vinje flere gravstøtter.

– Dersom vi ser en gravstein som er til fare for dem som ferdes på kirkegården, er vi pålagt å ta dem inn, eller legge dem ned, forklarer kirkegårdslederen.

– Du kan godt miste en finger, hvis du er ekstra uheldig dersom en gravstein faller over deg, sier Tore Rahm. De fleste gravsteinene folk kjøper i dag veier rundt 200 kilo.

Eierne av rundt 100 gravsteiner har nå fått et nytt pålegg om å sikre dem.

– Gjør de ikke det må vi legge ned gravsteinene eller fjerne dem. Vi har forebygd ved å fjerne verstingene, sier Larsen.

Detektivarbeid

Det er ikke alltid like enkelt å få tak i eierne. Noen bor andre steder i Norge, mens andre til og med kan ha flyttet til utlandet.

– Det er langvarig detektivarbeid å få tak i eierne, sier kirkegårdslederen.

Hun håper nå eierne av de 100 gravstøttene som kan velte sørger for at de blir forsvarlig sikret.

– Jeg er redd for at vi må fjerne en del av gravstøttene, fordi eierne ikke sikrer dem. Men det hender at noen da etterlyser dem, sier Larsen.