Får minnebauta 62 år etter

Artikkelen er over 11 år gammel

62 år etter at 20 britiske flysoldater omkom i en dramatisk flyulykke på Gardermoen, skal de hedres med en minnebauta.

DEL

Bautaen skal stå ved den militærhistoriske flysamlingen på Sør-Gardermoen, og avdukes 10. mai neste år.

– Flyet med de unge soldatene, en Stirling LK147, var en del av "Operasjon Doomsday". I alt ble det sendt 663 allierte fly fra engelske baser til Gardermoen da freden kom i 1945. Tre av dem styrtet. Et av dem var maskinen som havarerte ved Sogna like sør for Gardermoen etter å ha fått motorproblemer, forteller styreleder Leif Feiring i Militærhistoriske forum Østlandet (MfØ).

Flymannskap

Det er MfØ og Forsvarets flysamling på Gardermoen som nå vi hedre flymannskap og soldater som omkom i flyhavariet i ravineområdet like sør for den nye hovedflyplassen på Gardermoen en forblåst dag i mai 1945.

– I dag er det ikke så veldig mange som kjenner til denne ulykken, til tross for at den trolig er den største flyulykken vi noen gang har hatt på Romerike, sier tidligere kultursjef Lars Jahr i Nannestad kommune.

Han har lenge arbeidet for at ulykken og hendelsene på Gardermoen da freden kom skal bli bedre kjent.

Nå samarbeider han med MfØ om bedre informasjon langs naturstien som passerer forbi ulykkesstedet ved Sogna, og har alt fått drahjelp av Akershus fylkeskommune.

– Like etter ulykken 10. mai 1945 ble de 20 soldatene som omkom gravlagt ved Sogna. Senere, trolig i 1949, ble levningene flyttet til Vestre gravlund i Oslo, men fortsatt finnes det flydeler og ødelagte rester etter flyet i ravinene sør for hovedflyplassen .

Minnestein

Minnesteinen som skal settes opp har Militærhistorisk forum Østlandet funnet på Gardermoen. Den sto ved den gamle artillerimessa på Gardermoen flystasjon, og bli nå flyttet til et område like ved flysamlingen.

– Vi planlegger å lage en bronseplate med navnene på dem som omkom, som festes til minnesteinen, sier Leif Feiring.

Han understreker at tidligere styreleder i MfØ, Gorm Erik Strand, har gjort en kjempejobb med å spore opp navnene på alle de engelske soldatene som omkom, og at hans innsats i stor grad har bidratt til at det nå endelig blir satt opp en minnebauta.

– Flyet som styrtet sør for Gardermoen var en del av den allierte styrken som kom for å besette Norge da tyskerne hadde kapitulert i mai 1945. Flyet tilhørte 196 Squadron og var stasjonert på Shepherds Grove i Suffolk. Derfra tok det av sammen med flere andre fly samme morgen som det havarerte. Det var dårlig vær, og de fleste flyene returnerte til England. Men ikke Sterling LK147. Øyenvitner har fortalt at de så flyet da det kom inn mot Gardermoen fra sør med en av motorene i brann. En snau kilometer fra flyplassen gikk det i bakken og eksploderte, forteller flyhistorikeren Roar Glenne fra Jessheim.

Artikkeltags