Alle vet at graffiti og tagging ikke er tillatt på offentlige bygg, men ikke alle bryr seg om forbudet.

Natt til lørdag 24. mai pågrep politiet en 17-åring og en 19-åring som tagget på den nye brua ved Strømmen stasjon. Guttene skrev blant annet «RS Crew» - en tagg politiet har observert flere ganger den siste tida. Politiet er nå i ferd med å etterforske saken i et forsøk på å koble de to guttene til flere taggesaker.

Mandag 7. juni dekorerte fem gutter en murvegg på Strømmen med graffiti. De fikk betalt av veggens eier, og kommer aldri til å bli anmeldt. Thomas Ulsnes (84) ønsket farge på veggen sin, og han tror det vil bli mindre ulovlig tagging dersom graffitikunstnere får lov til å utfolde seg.

Roald Hansen, kultursjef i Skedsmo, er ikke spesielt imponert over at privatpersoner tillater graffiti på egen eiendom, og særlig ikke at det får medieomtale etterpå.

– Dette er en meget uheldig sak. Jeg er redd vi nå vil få en liten bølge av andre som også vil vise fram sin graffiti. I Skedsmo har vi en politisk beslutning som sier at all graffiti på offentlige bygg anmeldes og fjernes, sier Hansen.

– Bryr seg ikke

Kultursjefen vet at mange er uenige, men han har ingen tro på en positiv effekt av å tildele unge graffitikunstnere en «lovlig» vegg. Det skal en meget god grunn til for at dekorasjon på offentlige bygg skal tillates.

– Målet for dem som driver med dette er å finne arealer hvor de kan få plassert merkene sine. Da bryr de seg ikke om hva som er lov, sier Hansen.

Romerikes Blad har vært i kontakt med 17 år gammel gutt som driver aktivt med graffiti og tagging. Han ville satt stor pris på om det fantes steder hvor det var lov å male.

– Ja, da kunne vi stått lenge i fred, uten å være redd for vektere og politi. Det ville blitt færre som malte ulovlig, sier 17-åringen.

– Positivt innstilt

Han har vært glad i å tegne siden han var liten, og ble introdusert for graffiti- og taggemiljøet på slutten av ungdomsskolen. Han har gjort flere lovlige graffitijobber, blant annet dekorering av russebiler.

– Det ville vært fint med et samarbeid med politi og kommune. De kan jo prøve å forstå seg litt på kulturen. Mange lager fine motiver, noe man ser mye av for eksempel i Hellas.

Også Marit Lødemel, kultursjef i Ullensaker, tror at det blir mindre ulovlig tagging dersom kommunen stilte en vegg til disposisjon.

– Dette har ikke vært diskutert her i kommunen, men som kultursjef er jeg positivt innstilt til en slik øremerking, sier Lødemel. Hun presiserer at Ullensaker ikke har en tilgjengelig vegg på nåværende tidspunkt.