Fant igjen «livsfarlige» tivolivogner: – Dette er uhørt

Artikkelen er over 6 år gammel

Den svenske tivolieieren mener misforståelser var årsaken til at de hentet og kjørte de livsfarlige tivolihengerne selv etter at de var lagt bruksforbud. Det tror ikke veivesenet noe på.

DEL

– Dette er uhørt, sier kontrolleder Bjørn Uno Rogneby i Statens vegvesen.

Tidligere tirsdag skrev RB om tivolihengerne som hadde forsvunnet sporløst fra trafikkstasjonen ved Jessheim der de sto parkert.

– De stod her seint mandag kveld, men da vi kom tilbake tirsdag morgen var alle borte. De er på veien mest trolig uten bremser og med veldig dårlige dekk. Avtalen var at manglene skulle utbedres og at vi skulle se på og godkjenne hengerne før de ble tatt i bruk. Jeg regner med at de ikke er reparert i løpet av natta, sa Rogneby i formiddag.

Etter at RB tok saken, tok det ikke lang tid før tivolihengerne dukket opp igjen. Hvor? Utenfor Norges Varemesse i Lillestrøm. Axels Tivoli, der tivoliet har sin base, er årets 17. mai-attraksjon for de som trives med karuseller.

Tror ikke på eieren

Det var en tipser som varslet både vår redaksjon og Rogneby om hvor hengerne befant seg.

– Vi fant alle de tre hengerne her. De hevder de hadde hentet hengerne på grunn av en misforståelse. Det tror vi ikke på, sier Rogneby tirsdag ettermiddag.

En av hengerne mangler bremser. En annen mangler dekk. Også en tredje henger avdekket veivesenets personale feil ved. I tillegg var minst en av hengerne påsatt falske kjennetegn.

– Ingen av feilene var utbedret. Også det med skiltene skal visst ha vært en "misforståelse", sier Rogneby, uten å legge skjul på hva han synes om den forklaringen.

– Det går ikke an å misforstå.

– Jättetråkigt

Men ordet misforståelse gjentas flere ganger av plassansvarlig Per Andreasson når han møter RB.

– Vanligvis har vi ikke så mange hengere når vi er ute på veien. Vi er større her i Lillestrøm, og derfor har vi vært i Halmstad og hentet flere hengere. I den forbindelse har noen tatt feil henger, så selve utgangspunktet skyldes en misforståelse, sier han.

– Men dere har jo også hentet hengerne etter at dere fikk bruksforbud?

– Det er en misforståelse, og nå må vi utrede hvordan det kunne skje.

– Hva tenker du om det?

– Det er jättetråkigt for oss. Vi har mange ansatte fra østeuropa, og da oppstår det en del språkproblemer. Vi er veldig lei oss for dette, men nå får vi reperatører fra Volvo til å komme hit for å fikse feilene, sier han.

– Livsfare

Rogneby mener de tre hengerne utgjør en livsfare på veien.

– De anmeldes for alle disse forholdene.

– Hva skjer nå da?

– Bruksforbudet gjelder fortsatt, og vi forventer at feilene utbedres før de går ut på veien igjen. I tillegg blir det jo flere anmeldelser siden de kjørte vognene uten tillatelse.

– Er det aktuelt for dere å sjekke resten av vognene?

– Vi gjør ikke det her.

– Er tivolivogner på veiene generelt et problem?

– Inntrykket vårt er at det kan være en del feil, og dette er uansett ingen god reklame for tivoliet. Dekkene på den ene hengeren var helt nedslitt. Det kunne eksplodert når som helst.

Tivoligigant

Axels Tivoli er i dag Skandinavias største abulerende tivoli.

Historien strekker seg tilbake til 1928 da forretningsmannen Axel Andreasson – som reiste rundt på markeder for å selge grønnsaker og egg – ville gjøre markedet morsomt for barna. Dermed kjøpte han sin første karusell.

I dag har Axels tivoli et hundretalls karuseller, og de besøker årlig flere hundre steder i Skandinavia, ifølge deres egne nettsider.

Artikkeltags