Fant hodeskaller ved kirken

SPENNENDE DAG PÅ JOBB: Allerede klokka ti i formiddag hadde arkeolog Petter Molaug avdekket to hodeskaller ved Nannestad kirke.Foto: Caroline Bjerkland

SPENNENDE DAG PÅ JOBB: Allerede klokka ti i formiddag hadde arkeolog Petter Molaug avdekket to hodeskaller ved Nannestad kirke.Foto: Caroline Bjerkland

Artikkelen er over 6 år gammel

Levninger fra 1300-1400-tallet funnet under gravearbeid for rullestolrampe.

DEL

I morges startet gravearbeidet for å kunne anlegge rullestolrampe ved middelalderkirken Nannestad kirke.

Arbeidet var nøye overvåket av arkeolog Petter Molaug fra Nittedal. Etter kort tid kom det til syne to hodeskaller, beinrester og treverk som antakelig er rester av ei kiste.

– Ikke eksepsjonelt

– Det er jo ikke et eksepsjonelt funn, men allikevel er det spennende, sier arkeologen som jobber ved Niku (Norsk institutt for kulturminneforskning).

Molaug, som regner med at levningene stammer fra 1300-1400-tallet, regner med at flere beinrester vil avdekkes utover dagen.

– Mest sannsynligvis vil de få ligge her. Vi må bare dekke til grunnen mer før rullestolrampen kan avlegges, sier han.

Tok 15 år å få rampe

Det tok 15 år å få godkjent rullestolrampen. Etter hvert kom ansatte i Nannestad kirke og Riksantikvaren fram til en løsning, og nå står rampen mest sannsynlig klar ved påsketider.

Årsaken til at planleggingen har tatt så lang tid, er at byggingen av rampen vil medføre et stort inngrep i terrenget og føre til en betydelig visuell forandring på vestsiden av kirken.

Nannestad kirke er en romansk steinkirke, oppført før 1537.

Men man antar at en mindre del av den nåværende kirken stammer fra 1200-tallet.

Artikkeltags