Gå til sidens hovedinnhold

Fakta: Kampen om 11-åringen

Artikkelen er over 14 år gammel

En 11 år gammel jente med norsk mor og gambisk far (død i 2004), bor hos fosterforeldre (9 måneder) fordi stemor har flyttet til Gambia. Etter at fosterhjemmet ikke lenger kan ta hånd om jenta, henter barnevernet stemor i Gambia for at hun skal ta med seg 11-åringen. Stemor har foreldreansvaret fordi biologisk mor har hatt rusproblemer.

Barnevernet mener barnet vil få det bedre i Gambia enn hos sin norske familie i Norge. Den norske familie frykter for praksis med kjønnslemlestelse i landet og motsetter seg utreise. 11-åringen vil selv ikke reise til Gambia, og uttrykker sterkt ønske om å få bli hos besteforeldrene.

Stemor har tryglet barnevernet i telefaks om at man lytter på barnets egne ønsker. Barnevernet mener norsk familie setter jenta under hardt press og overtar omsorgen og plasserer jenta i institusjon. Norsk familie hevder barnevernet utsetter jenta for press ved å gi henne valget mellom å reise til Gambia eller bli på institusjon.

Tingretten tillater ikke at jenta reiser til Gambia og gir både stemor og biologisk mor delt foreldrerett, som en midlertidig løsning. Tingretten skal behandle saken endelig rett over nyttår.