Gå til sidens hovedinnhold

Etterlyser minst ti nordmenn

Artikkelen er over 20 år gammel

Minst ti nordmenn som kan ha befunnet seg i New York da byen ble rystet av terrorangrepene tirsdag, har ikke gitt lyd fra seg. Nå jobbes det på spreng for å finne disse.

Oslo (ANB): - Vi har en liste med navn over nordmenn. Det kan være flere enn ti, sier Norges USA-ambassadør Knut Vollebæk til Avisenes nyhetsbyrå (ANB).
Han understreker at ingen av disse er positivt savnet, men at norske myndigheter har blitt kontaktet av bekymrede pårørende som ikke har fått tak i disse, verken på mobiltelefon eller via andre kilder.

Heller ikke det norske generalkonsulatet i New York har greid å få tak i disse personene.

- Vi har fått opplysninger om at disse personene kan ha vært i eller i nærheten av New York, sier Vollebæk.

Pressetalsmann Karsten Klepsvik i UD understreker at norske myndigheter ikke har noen grunn til å tro at de savnede nordmennene befant seg i nærheten av World Trade Center da terrorangrepene fant sted.

- Vi krysser fremdeles fingrene for dem, sier Klepsvik, og understreker at myndighetene har forsøkt å etablere kontakt med disse. Det jobbes nå gjennom alle kontakter og kilder for å finne nordmennene.

Den norske ambassaden i Washington har vært i kontakt med flyselskapene American Airlines og United Airlines.

- Vi har sjekket opp de navnene vi har fått og det skal ikke ha befunnet seg nordmenn om bord på de kaprede flyene som ble benyttet i angrepene, sier Vollebæk.

Han understreker at alle nordmenn på militær side også er kontaktet. Det skal ikke ha vært nordmenn inne i Pentagon da flyet styrtet inn i bygningen tirsdag.

Norge har tilbudt USA bistand til den tekniske etterforskningen av attentatene.

- Vi har tilbudt oss å sende over åstedsgranskere og også katastrofepsykiatriske team, sier Vollebæk. Tilbudet er overbrakt amerikanske myndigheter, som nå vurderer om de trenger norsk bistand.