"Etaten" skremmer fagfolk

Artikkelen er over 14 år gammel

Vil de tørre byråkratene i tv-serien "Etaten" skremme fagfolk fra å søke kommunale jobber? DISKUTER:

DEL

Varaordfører Arnhild I. Syversen (KrF) i Ullensaker frykter det. Sjefkomiker Atle Antonsen takker for inspirasjonen.

Antonsen bekrefter samtidig at researcharbeidet til komiserien på NRK ble gjort i rådhuset på Jessheim.

– Inspirasjonen til tv-serien er hentet fra plan- og bygningsavdelingen i Ullensaker. Den er passe stor, og i nærheten av Oslo. Det var ideelt for oss, sier han.

En vits

Varaordfører Arnhild I. Syvertsen (KrF) uttalte i mandagens møte i hovedutvalget for overordnet planlegging at NRKs nye serie "Etaten" gir et negativt bilde av virkeligheten i kommunale plan- og bygningsetater.

– Det var ment som en vits. Jeg tror at de som er aktuelle søkere ser dette som humor og ren satire. Samtidig har spøken en alvorlig undertone: Serien kan i verste fall gi ringvirkninger som hindrer rekruttering til kommunale etatsjobber, sier hun.

Ullensaker kommune har mange vakante stillinger. De sliter med å få tak i kvalifisert arbeidskraft, og søker også i Sverige. Bygningsavdelingen har hele fire av seks stillinger ubesatt.

Det var bakgrunnen for Syvertsens utsagn i mandagens møte.

Elsker KrF

Komikeren og tv-kjendisen Atle Antonsen har følgende kommentar til utspillet:

– Jeg elsker KrF generelt og deres representant Arnhild I. Syvertsen spesielt for deres og hennes engasjement, virkelighetsoppfatning og evige tilstedeværelse. Uten dem og henne hadde verden vært et mye fattigere og mindre inspirerende sted å tilbringe tiden for slike som meg med mitt virke og min holdning til livet og tilværelsen.

Atle Antonsen spiller i serien avdelingssjefen Tor – en stille og litt forsiktig kar med krøller, briller og bart. I forrige ukes episode hadde han bleket - eller skimret - håret lysere, og det ble fokus for de kommuneansattes resten av arbeidsdagen.

Protestaksjon

– Hverdagen er en helt annen enn slik serien framstiller det, og jeg vil oppfordre til protestaksjon mot denne Tv-serien, sa Syvertsen i mandagens møte.

Varaordføreren utdyper overfor Romerikes Blad:

– Det var ment som en fleipete kommentar, men serien gir et feil bilde av virkeligheten. Det er en myte at kommunalt ansatte har god tid, og at de bruker så mye tid på uvesentligheter. Serien bidrar ikke til å gi et positivt inntrykk, og inspirerer kanskje ikke folk til å søke, sier hun.

Genserkopi

Antonsen og hans team ble tatt imot av det han omtaler som "en velvillig og hyggelig bygningssjef".

– Han ga oss innføring i noen rutiner og prosedyrer for søknadsprosesser. Meget bra og anvendelig input for oss. I tillegg ble vi inspirert av en av genserne til de ansatte der oppe, opplyser han.

Produksjonsstaben har fått flere tilbakemeldinger fra kommune-Norge etter seriestart.

– Enkelte mener serien hadde vært enda bedre hvis vi hadde holdt oss til hvordan hverdagen virkelig er på deres arbeidsplass. Slike programmer kalles dokumentarer, og det er ikke mitt fag, svarer Antonsen.

Skuespilleren og komikeren ber om tilgivelse hvis han har gjort noe kritikkverdig:

– Hvis det nå er slik at jeg har bedrevet noe som i KrF og Syvertsens øyne er kritikkverdig, vel, så tilgi meg. Det er jo de som skal være gode til sånt, sier han.

Bygningssjef i Ullensaker kommune, Ivar Sannerud, tror ikke serien ødelegger for etaten.

– Dette er bare morsomt, sier han. Bygningssjefen er imidlertid skuffet over at Antonsen bekrefter hvor researchen fant sted:

– Jeg er redd dette betyr at enkeltpersoner blir uthengt, sier han.

Artikkeltags