– En utilgivelig tabbe av skolen

VURDERER SØKSMÅL: Læreren forgrep seg på sønnen hennes i flere år. Hun er dypt rystet over at skolen aldri ba læreren framlegge politiattest, slik loven krever. Nå vurderer familien søksmål mot kommunen.Foto: Kay Stenshjemmet

VURDERER SØKSMÅL: Læreren forgrep seg på sønnen hennes i flere år. Hun er dypt rystet over at skolen aldri ba læreren framlegge politiattest, slik loven krever. Nå vurderer familien søksmål mot kommunen.Foto: Kay Stenshjemmet

Artikkelen er over 6 år gammel

Den overgrepsdømte læreren (44) ble aldri bedt om den lovpålagte politiattesten da han ble ansatt. Hadde skolen fulgt loven, kunne overgrep mot tre gutter vært unngått.

DEL

– Dette er rystende nyheter. Skolen har gjort en utilgivelig tabbe, sier moren til en av guttene som ble seksuelt misbrukt av læreren (44).

Tidligere i år ble 44-åringen dømt til sju års forvaring for overgrep mot seks unge gutter – deriblant tre elever ved en skole på Nedre Romerike.

Overgrepene mot disse tre guttene kunne vært forhindret dersom skolen hadde gjort sin lovpålagte plikt da læreren ble ansatt i 2007.

I DEN AKTUELLE KOMMUNEN: 33 manglet politiattest

Leverte ikke politiattest

Ifølge opplæringsloven skal alle som ansettes i lærerstillinger vise politiattest. Det gjorde aldri den nå overgrepsdømte læreren.

– Verken vi eller politiet har funnet noen politiattest. Og høyst sannsynlig er det ikke innhentet slik attest, bekrefter rådmannen i den aktuelle kommunen.

I 2001 ble 44-åringen tatt for nakenfotografering av en 15 år gammel gutt. På den tiden jobbet 44-åringen som vaktmester på en Oslo-skole, og 15-åringen var en tidligere elev.

Politiet ble koblet inn og konstaterte at det var begått en straffbar handling – omgang med barneporno. Saken endte med påtaleunnlatelse (se faktaboks).

Varsler arbeidsgiver

Dersom skolen på Romerike hadde etterspurt politiattest og 44-åringen hadde søkt om slik attest, ville politiet gått gjennom alle sine registre og funnet påtaleunnlatelsen fra 2001.

Nakenfotograferingen ville imidlertid ikke kommet med på attesten, fordi påtaleunnlatelser på den tiden ikke skulle føres opp i politiattester. I 2011 ble dette endret.

Skolen ville likevel blitt varslet om nakenfotograferingen.

– Dersom vi oppdager forhold og opplysninger vi mener er viktig for arbeidsgiver å få kjennskap til, og dette ikke vil framkomme i politiattesten, sender vi et varsel til arbeidsgiver, opplyser politiinspektør Kjersti Guåker i Romerike politidistrikt, som understreker at hun uttaler seg generelt.

Beklager

Rådmannen i romerikskommunen som ansatte 44-åringen i 2007, har fått tilbakemelding om at politiet ville benyttet seg av denne varslingsmuligheten dersom læreren hadde søkt om politiattest.

– Skolen skulle selvfølgelig ha innhentet politiattest. Ifølge tilbakemeldingene vi har fått fra politiet, ville vi blitt varslet om episoden fra Oslo dersom politiattest hadde blitt etterspurt, sier rådmannen, før han legger til:

– Det er bare å beklage at vi ikke gjorde det vi skulle, spesielt når vi ser konsekvensene dette har fått for elever, pårørende og lærere.

Mager trøst

Rådmannens beklagelse er mager trøst for moren til romeriksgutten som ble tilkjent den største erstatningen da saken ble behandlet i retten.

I fire år, fra han var 11 til 15 år, ble sønnen utsatt for overgrep – hovedsakelig i spesialundervisningstimer på skolen.

For noen uker siden fortalte Romerikes Blad om hvordan den pedofile læreren infiltrerte hele familien. Både mor og sønn har fått påvist posttraumatisk stresslidelse etter at overgrepssaken ble avslørt.

– Jeg kjenner jeg blir helt skjelven inni meg når jeg tenker på at alt dette kunne vært forhindret dersom skolen hadde gjort jobben sin. Det er utrolig trist, sier moren.

Hun sier familien nå vil vurdere om de skal gå til sivilt søksmål mot kommunen. Moren sitter igjen med flere spørsmål.

– Hvorfor er det ingen som har informert oss? Hvorfor får jeg vite av Romerikes Blad at skolen aldri ba om politiattest? Jeg får en følelse av at kommunen har holdt dette skjult med vilje, sier hun.

Artikkeltags