En smak av Umas søte verden

PASSION FOR CUPCAKES: Helt øverst på lista over Umas favorittkaker troner cupcakes - og Passion4baking-blogger og forfatter Manuela Kjeilen er selve forbildet i så måte. Det var derfor en stor opplevelse både rent personlig og for smakssansene da Manuela serverte Uma en sjokoladecupcake med sjokoladekrem og varm karamell. Alle foto: Roar Grønstad

PASSION FOR CUPCAKES: Helt øverst på lista over Umas favorittkaker troner cupcakes - og Passion4baking-blogger og forfatter Manuela Kjeilen er selve forbildet i så måte. Det var derfor en stor opplevelse både rent personlig og for smakssansene da Manuela serverte Uma en sjokoladecupcake med sjokoladekrem og varm karamell. Alle foto: Roar Grønstad

Artikkelen er over 5 år gammel

Enebakkjenta Uma Crompton (15) elsker kaker og sjokolade. Vi ba henne vise oss de virkelige godsakene under helgas JuleExpo-messe.

DEL

– Vil du ha litt varm karamell på toppen?

Manuela Kjeilen – damen bak bloggen Passion4baking og forfatter av bøker om cupcakes og andre søtsaker – smiler bredt når Uma Crompton lukker øynene og åpenbart nyter en allerede krempyntet sjokoladecupcake.

– Så utrolig godt! smiler Uma, som mer enn gjerne viser Romerikes Blads lesere det aller beste ved helgas JuleExpo-utstilling på Norges Varemesse.

Bitt av bakebasillen

Det skal sies: Norges største julemesse – som også i sitt andre år hadde rundt 22.000 besøkende – bød på både gaver og julepynt.

Og altså mat. I alskens varianter. Fra rakefisk og lefser til elgburger og klippfisk. Her var spekeskinke, pinnekjøtt, eplemost og kortreist mat fra Bondens Marked.

Og det omreisende Traditional Market fristet med alt fra hollandsk ost og italiensk skinke til spansk chorizo og greske oliven.

Men Uma var ute etter helt andre smaksopplevelser.

15-åringen fra Ytre Enebakk er smittet av kakefeberen som herjer landet. Hun ser «Hele Norge baker», leser bakeblogger og er fast gjest i Mathallen på Grünerløkka. På kjøkkenet hjemme bakes og smakes det, gjerne i kompaniskap med venninnen Camilla Olsen.

– Om det blir mye cupcakes hos oss?! Åærrugæærn! smiler mamma Synøve Crompton, som selger ting hun har sydd og bonsailignende planter på messa.

– Uma er veldig interessert i mat, og veldig flink til å dekorere og pynte! slår hun fast.

– Ja, utseendet er viktig. Det må se bra ut! konstaterer Uma.

Det handler om smak

Manuela Kjeilen kan alt om pynting. I hennes rosa og turkise flik av messehallen får Uma oppfylt en drøm når hun får møte sin favorittblogger ansikt til ansikt.

Av alle kaker er jeg aller mest begeistret for cupcakes, og Manuela har sånn utrolig stil, så jeg er litt starstruck nå! smiler Uma, mens idolet signerer bakebøker med rosa penn og ditto smil.

Vi går videre. Konditoren Pascal Dupuy – kjent fra både egne restauranter og «Hele Norge baker» – er også blant Umas helter.

– Jeg har vært på restauranten din. Da spiste jeg mye kake! forteller hun ham – og tar mer enn gjerne imot en sjokolade med ren sitronsaft fra mesterens hånd.

– Fantastisk! Helt utrolig at det går an å få så mye smak i en så liten bit! smiler Uma.

– Den beste lyden jeg hører er «mmmmm!» smiler konditoren med den franske aksenten.

– Hva er den viktigste forskjellen på din sjokolade og den man får kjøpt i butikken?

– Denne er hjemmelaget og har mye kortere holdbarhet. Og alle råvarene er nøye utvalgt. Jeg bruker de beste kakaobønnene, vanilje fra Madagaskar, kanel fra Sri Lanka ... det handler kun om smak! forklarer Pascal Dupuy.

Myntekaramell og nougat

Uma tar oss med til en annen sjokoladeekspert, Hagbard Eriksen i danske Summerbird.

– Jeg har smakt på sjokoladen din i Mathallen, forteller Uma.

– Da skal du få prøve noen du kanskje ikke har smakt, smiler han – og henter fram godsakene: Myntekaramell med mørk sjokolade og melis, flytende lakriskaramell med hvit sjokolade og lakris, hasselnøtt fra Piemonte med nougat og Provence-appelsin, spansk mandel med hvit sjokolade, sitron og cayennepepper ...

Små smakseksplosjoner som sitter desto lenger i munnen.

– Slik er det når det er fra jord til bord, konstaterer Eriksen.

– Utrolig hvor mye spennende man kan få til med sjokolade! smiler Uma himmelfallen.

Enda mer cupcakes

Så går turen til Inger Marie Nordgård i Cupcakes Oslo.

– Hun lager veldig gode blåbærcupcakes, forteller Uma.

Nordgård byr på en annen spesialitet; belgisk sjokolade og vaniljekrem på sjokoladebunn.

– En deilig, myk trøffelsjokolade! konstaterer Uma, som igjen gir seg over av smaksopplevelsen.

Men selv en sjokolade- og kakeelsker har sin begrensning.

– Det er mektige saker, det her. Nå må jeg ha litt ordentlig mat! sier Uma Crompton og setter kursen mot standen med elgburgere.

Artikkeltags