En skikkelig arbeidshest

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Men det er tydelig at Toshiba har prøvd å spare penger.

DEL

[Hardware.no] Det er mange som ønsker en pen, enkel og billig bærbar PC som går kjapt og som ikke er beregnet for spilling. Men ofte er det slik at du ikke får kjappe prosessorer uten et tilsvarende kjapt skjermkort som suger strøm, skaper varme, og koster deg litt ekstra.

For de med litt enklere behov har Toshiba lansert deres nye Satellite P850-serie. Denne leveres i fem ulike modeller som gir deg litt valgfrihet med tanke på størrelse på harddisk, mengde RAM, og om du ønsker et svakt dedikert skjermkort.

Modellen vi tar en kikk på i dag heter Toshiba Satellite P850-132. Denne maskinen skal i følge Toshiba selv være laget spesielt med multimedia for øyet. Av nøkkelfunksjoner nevner Toshiba god lyd med Harman/Kardon høyttalere, stilig design og bra ytelse.

For prisen på 6000 kroner er det mye konkurranse i markedet for bærbare datamaskiner. Det er derimot ikke så mange av disse som har like stort fokus på design som Toshiba Satellite P850, og kan tilby en såpass kraftig prosessor.

Spesifikasjoner

Maskinvare

Prosessor

Intel Core i7-3610QM (2,3 - 3,3 GHz, fire kjerner, 6 MB cache)

Minne

6 GB DDR3 RAM (2 GB + 4 GB), 1600 MHz

Harddisk

640 GB, 5400 RPM

Skjermkort

Integrert Intel HD-grafikk 4000

Skjerm

15,6 tommer, LED-baklyst
1366 x 768 piksler oppløsning

Optisk enhet

DVD/CD-brenner

Trådløs tilkobling

802.11 b/g/n WiFi
Bluetooth 4.0

Batteri

Toshiba sier maskinen holder ut i 6 timer på batteri

Annet

Operativsystem

Windows 7 Home Premium

Størrelse

2,5 kg tung
3,1 cm på det tykkeste

Pris

Fra 5995 kr

Av spesifikasjonene tenker vi at det her er "mannen i gata" som er denne maskinens målgruppe. De som er litt over snittet datainteresserte vil nok rynke på nesa av den relativt lave oppløsningen på skjermen. Integrerte skjermkort klarer heller ikke å kjøre nye, tunge spill. Men kanskje herr Hvermannsen som ikke spiller stort ikke bryr seg om slikt.


I bruk

Ved første øyekast fremstår Toshiba Satellite P850 som en meget pen bærbar datamaskin. Den tåler faktisk både et andre og tredje øyekast også, for her virker det gjennomført. Maskinen er hverken spesielt tynn eller lett, som er blitt så moderne for tiden. Men den fremstår likevel som et elegant stykke teknologi

Det er brukt metall både på oversiden av skjermlokket og på innsiden av maskinen. Rundt skjermen er det en høyglans plastramme som er mottakelig for fingeravtrykk. Det samme finner du mellom hver av tastene i tastaturet. Det er noen detaljer i imitert krom her og der, men dette er heldigvis ikke mye brukt, og står godt i stil med resten av designen.

Maskinen virker å være skrudd godt sammen, med lite knirk når vi vrir og vender på den. Bevegelsen i skjermleddene er jevn, men den er ikke lett å åpne med én hånd. Alt i alt virker Toshiba å ha lykkes godt med både utseendet og kvaliteten på Satellite P850.


Lite respons i tastene

Tastaturet på denne maskinen er av typen "chiclet" eller "island-style" som blir stadig mer vanlig på bærbare maskiner. På denne typen tastaturer stikker hver enkelt tast opp av kabinettet, med relativt god plass mellom hverandre. Vi merket litt svikt når vi brukte normal kraft i tastetrykkene. Tastene er også litt for lette å trykke ned, og gir lite respons når du faktisk har trykket.


Vi liker at det er funnet plass til en numerisk del på tastaturet, som gjør større talloperasjoner langt mer effektive enn ellers. Det er derimot ingen dedikerte snarveistaster, men alle F-tastene fungerer også som snarveier til vanlige systemfunksjoner. Her kan du styre musikkavspilling, høyttalervolum, styrken på skjermlyset og mye annet.

Pekeplaten til Satellite P850 er helt grei. Det vi ikke liker er måten museknappene er integrert på. Selv om mange produsenter får dette bra til, sliter Toshiba litt her, virker det som. Den høyre museknappen er ganske vanskelig å treffe på første forsøk. Og dersom du liker å ha tommelen på den venstre museknappen mens du bruker pekeplaten fører det til ett stykk forvirret datapeker.


God lyd fra Harman/Kardon

De to høyttalerne til Toshiba Satellite P850 er levert av Harman/Kardon. Det trenger ikke nødvendigvis å bety at de låter bra, men det gjør de. Det er mer dybde i lydbildet enn vi er vant med, du kan skru opp volumet lenger enn på andre bærbare maskiner, og vi hører også et snev av bass til tider.

Dette er ikke på langt nær så bra som et par små og gode eksterne høyttalere, men nesten like bra som løsningen vi så da vi testet Asus N56VZ.

En morsom ekstrafunksjon med de integrerte høyttalerne til Satellite P850 er muligheten til å bruke maskinen som eksterne høyttalere for en annen musikkenhet. Altså kan du koble til mp3-spiller, mobil eller lignende for å spille av musikk på maskinens høyttalere, selv når maskinen er i søvne, dvale eller slått av. Litt unyttig, kanskje, men veldig moro når du en sjelden gang i blant har bruk for det.


Skjerm under middels

Som vi nevnte innledningsvis er det nok mange som vil finne deres absolutt største ankepunkt med Toshiba Satellite P850 når vi snakker om skjermen. Her er det kun 1366 x 768 piksler som gjelder, og det medfører temmelig liten plass å jobbe med. For de som bare driver med én ting om gangen, og kanskje sitter et lite stykke unna skjermen vil det være greit nok. De som ikke har prøvd bedre oppløsning på en 15-tommer vil nok heller ikke klage.

Men det er ikke bare oppløsningen som er laber på denne maskinen, selve bildekvaliteten er heller ikke noe å skryte av. Det er blasse farger, vanskelig å stille kontrastnivået riktig, og sortfargen blir ikke dyp nok. Nå sammenligner vi ikke med gode eksterne skjermer, men med andre bærbare datamaskiner.På grunn av det reflekterende høykontrastbelegget på skjermen kreves det ekstra mye lysstyrke fra skjermen for å gi et godt bilde i lyse omgivelser. Men det klarer ikke skjermen å levere. Derfor kan detaljer fort forsvinne i bildet i lyse rom, eller dersom du sitter utendørs i solsteiken med maskinen.


Passe mengde tilkoblingerInn- og utganger

Type og grensesnitt

Bilde

HDMI
VGA

Lyd

Hodetelefonutgang
Mikrofoninngang (med avspilling fra mp3-spiller)

Enhetstilkobling

4 x USB 3.0 (to med strøm i avslått modus)

Nettverk

10/100/1000 Mb Ethernet

Annet

SD-Minnekortleser
Webkamera (1,0 MP)
Kensington-lås

Det er funnet plass til hele fire USB 3.0-tilkoblinger på Toshiba Satellite P850, en helt passe mengde. To av disse kan også levere strøm til eksterne enheter når maskinen er skrudd av. Ellers vil noen kanskje savne DisplayPort for bilde, samt eSATA og Firewire til eksterne enheter.

Alle tilkoblinger er plassert på sidene. Dette medfører litt kabelrot dersom du kobler maskinen til eksternt utstyr som skjerm, tastatur og mus. Kanskje ønsker du også å koble deg fysisk til nettverk og strøm. Da er det mye som foregår rundt maskinen.

Noen foretrekker å ha tilkoblingene på baksiden, slik at ledningene ikke kommer i veien eller skaper rot, men da er de ikke like lett tilgjengelige. Dette blir en smakssak, og det er opp til deg hva du foretrekker.


Litt høye temperaturer, men lite støy

Toshiba Satellite P850 produserer pent lite støy. Viftene trenger antagelig ikke jobbe så hardt siden det kun er en prosessor som skaper det meste av varmen. Med et eksternt skjermkort blir saken raskt en annen. Med spill på gang ble det selvsagt støyende, men allikevel kun i moderate mengder.Som vi ser blir Toshiba Satellite P850 litt varmere enn de andre maskinene vi har sammenlignet med. Det når aldri plagsomme nivåer, men kanskje noe som er verdt å merke seg for de som har maskinen i fanget fra tid til annen. Vi foretrekker en stillegående maskin som blir litt varm, kontra en bråkete maskin som er veldig kjølig.


Godt batteri og lett å oppgradere

Med Toshibas løfter om seks timers brukstid før batteriet takker for seg, håper vi selvsagt på noe som ligner dette. Vi tok som vanlig noen runder i Mobilemark 2007 for å estimere batteritiden under normal kontorbruk.Med kraftigste lysstyrke holdt maskinen koken i nesten 5 timer, og med laveste lysstyrke kunne vi presse ut over 6,5 timers batteritid før maskinen sa stopp. Dette stemmer ganske bra med Toshibas løfter, og er et respektabelt resultat. Du trenger tross alt ikke sterkeste lysstyrke til vanlig.Det er fullt mulig å oppgradere både minnet, harddisken og det trådløse nettverkskortet til P850. Det er kun én skrue som skal ut for å få tilgang til dette. Det kan i mange tilfeller være lurt å sette inn en SSD for eksempel, eller oppgradere minnet for å få kjappere respons og generell bedre ytelse.

Se også: Reddet fra skrothaugen
Se også: Guide: Slik bytter du SSD og minne

Programvare og ytelse

Toshiba Satellite P850 kommer med Windows 7 Home Premium forhåndsinstallert. Dette operativsystemet er en god match for denne maskinen, og alt flyter jevnt i den daglige bruken. Det kan være en fordel å ta en kikk på listen over de forhåndsinstallerte programmene, for her er det mye som tynger ned. Dersom du ikke er en veldig tålmodig person bør du nok kvitte deg med noen av dem.

Det er mer enn 25 små og store programmer laget av Toshiba som følger med når du går til anskaffelse av P850. Noen er for de fleste fullstendig unyttige, slik som "Toshiba Disc Creator", mens andre er litt mer praktiske, slik som oppdateringsprogrammet "Toshiba Tempro". I tillegg er det flere prøveutgaver av tredjeparts programvare som følger med. Nero Burning ROM, Microsoft Office og McAfee Antivirus er noen av disse.

Dersom du søker en veldig kjapp PC-opplevelse er en SSD i vår mening en av de beste investeringene du kan gjøre. En ekstra slump med RAM kan også være greit å ha dersom du jobber mye med flere tunge programmer samtidig.

Se også: SSD-anbefalinger

For de som skulle være interessert i å bruke Linux med Satellite P850 har vi fyrt opp Ubuntu 12.04. Dette er siste utgave av denne populære Linux-distribusjonen. Her fungerte det meste vi testet helt utmerket. Men det er noen funksjoner som ikke fungerer like godt som i Windows, slik som multitouch på pekeplaten. Og det er nok på grunn av dårlig driverstøtte.

Se også: Test av Ubuntu 11.04 (litt eldre utgave)

Litt om sammenligningene

Vi har ikke testet noen maskiner med den eksakt samme maskinvaren som vi finner i Toshiba Satellite P850. Vi sammenlikner derfor ytelsen med tre bærbare maskiner med litt andre konfigurasjoner.

Asus G55VW har en Intel i7-3610QM-prosessor og et Nvidia GeForce GTX 660M-skjermkort, Asus N56VZ har også en Intel i7-3610QM-prosessor men et Nvidia GeForce GT 650M-skjermkort, og utgaven av Dell XPS 15 vi tidligere har testet har en Intel Core i7-3612QM-prosessor, og et Nvidia GeForce GT 640M-skjermkort.

I grafene under får vi altså se ytelsen til en dugelig spillmaskin i form av Asus G55VW, og deretter de stadig svakere løsningene til Asus N56VZ, Dell XPS 15, og til slutt denne maskinen. Her er det installert en Intel Core i7-3610QM-prosessor, med et integrert Intel HD 4000-skjermkort.


SpillytelseSom vi antok er det ikke så mye spillytelse å hente fra det integrerte skjermkortet. Det går til nød å spille litt eldre grafikkintensive spill, men da med lav oppløsning og lite detaljer. Nye og tunge spill kan du bare glemme, selv med det laveste av innstillinger. Her vinner altså maskinene med dedikert skjermkort med god margin over Satellite P850.

For en sammenlikning av hva du kan forvente av ulike skjermkort i bærbare PC-er når det gjelder ytelse, kan du se på statistikk som er samlet hos www.notebookcheck.net. Her kan du for eksempel bruke søkeordene "Intel", "AMD" eller "Nvidia" for å se hvordan de respektive produsentene sine skjermkort scorer i ymse spill og programmer.


Systemytelse

Vi har latt Toshiba Satellite P850 gå igjennom det sedvanlige testapparatet vårt. Opplevelsesindeksen til Windows 7 og Cinebench er syntetiske tester som måler hvor lang tid datamaskinen bruker på forskjellige kalkulasjoner for å teste ulike deler av maskinvaren. Vi oppgir vanligvis også tallene fra PCMark her, men disse ble med denne maskinen merkelig nok helt spinnville. Selv etter en formatering var disse tallene helt på jordet og kunne derfor ikke brukes i denne sammenligningen.

Handbrake-testen har vi med for å vise hvor lang tid det tar å konvertere en ca. én time lang film. Alle testene til sammen utfører oppgaver som krever mye av prosessor, minne, harddisk, og til en viss grad skjermkort. De gir derfor en god pekepinn på hvor kraftige disse delene er, og hvor effektivt de samarbeider.Hvorfor Toshiba Satellite P850 scorer så godt i Cinebench har vi ikke noe godt svar på. Men her er det uansett snakk om minimale forskjeller på de ulike maskinene. Vi ser derimot at den praktiske testen på prosessorkraft, nemlig Handbrake, viser at Satellite P850 ikke er den skarpeste kniven i skuffen. Igjen er det små forskjeller som neppe er merkbart i faktisk bruk.

Det som nok vil være den største flaskehalsen for folk flest i P850 er harddisken. Som vi nevnte tidligere er det mye ytelse og økt respons å hente i å installere en SSD. Særlig når det kun følger med en tregere 5400 RPM harddisk fra fabrikk, slik som i dette tilfellet.

Konklusjon

Toshiba prøver med Satellite P850 å nå ut til de som ønsker en pen og kjapp maskin som gir mye for pengene. Utgaven med firekjernet prosessor koster fra omtrent 5000 kroner i skrivende stund. Dette er blant de laveste prisene du finner på en maskin med en såpass kraftig prosessor.

Denne kraften kommer godt med dersom du driver tyngre multitasking med krevende programmer. Det integrerte skjermkortet gir deg derimot lite glede i nye og tunge spill, så er dette et krav må du se på maskiner med kraftige dedikerte skjermkort.

Det vi liker best med Toshiba Satellite P850 er den pene og gjennomtenkte designen. Vi setter også pris på god lyd fra høyttalerne, lite viftestøy og dugelig batteritid. Men vi bør også nevne at det for mange vil være litt for lav oppløsning på skjermen, som i tillegg har relativt dårlig bildekvalitet. Tastaturet og pekeplaten kunne også vært mye bedre.

Alt i alt er det ganske tydelig hva Toshiba har spart penger på for å gjøre Satellite P850 så billig som mulig, mens den fremdeles er en kraftig og pen datamaskin. Du må finne deg i en skjerm, tastatur og pekeplate som ikke er plukket fra øverste hylle. Dette betyr en del for oss, så det blir ikke et anbefalt-stempel her i dag. Men dersom dette ikke betyr så mye for deg er det få maskiner som gir såpass mye for pengene som Toshiba Satellite P850.


+ Mye for pengene
+ Pen design
+ God konstruksjonskvalitet
+ Gode høyttalere

- Lavoppløst skjerm med dårlig bildekvalitet
- Ikke komfortabelt tastatur og pekeplate
- Treg medfølgende harddisk

Andre alternativer

I prisklassen på 5000 – 7000 kroner er det skummelt å anbefale kraftigere bærbare maskiner vi enda ikke har testet. Det du fort kan oppdage er at spesifikasjonene ser ganske bra ut, men at gjennomførelsen av maskinen er temmelig dårlig. Av denne grunn velger vi å ikke anbefale noen andre konkurrerende maskiner helt enda.

Dersom du til vanlig bruker ekstern skjerm, tastatur og mus er det ikke så farlig hvordan kvaliteten på disse delene av en bærbar maskin er. Og da er det lett å handle ut ifra spesifikasjoner alene. Vi anbefaler derimot å fysisk ha maskinen i hendene, eller i alle fall lese anmeldelser som påpeker hvordan maskinen føles, før du handler.

Vi kan ellers anbefale å ta en kikk i vår testavdeling for bærbare datamaskiner. Her finner du til en hver tid alle de bærbare maskinene vi har testet, og den laveste prisen i nettbutikkene. Glem heller ikke vår fulle oversikt over anbefalte maskiner, i anbefalings-seksjonen.

Takk til Toshiba som sendte produktet til test.

Artikkeltags