– En fallitterklæring mot tryggheten

Alarmerende: Kjetil Hasselberg betaler fem tusen i året for at et vaktselskap skal passe på huset hans. ? I praksis gir jeg tyvene beskjed om å velge et annet hus i stedet, og hva da med dem som ikke har råd til å betale private for å sikre huset sitt? spør han. Foto: Geir Egil Skog

Alarmerende: Kjetil Hasselberg betaler fem tusen i året for at et vaktselskap skal passe på huset hans. ? I praksis gir jeg tyvene beskjed om å velge et annet hus i stedet, og hva da med dem som ikke har råd til å betale private for å sikre huset sitt? spør han. Foto: Geir Egil Skog Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

– Å nedprioritere etterforskningen av hverdagskriminalitet fører til et mer urettferdig samfunn for de svakeste, mener komiker Kjetil Hasselberg.

DEL

For et halvt år siden gikk han ut i Romerikes Blad og fortalte at han ikke gadd anmelde tyveriet av fire sommerdekk på felg fra hans egen garasje fordi han visste at politiet likevel ikke ville prøve å oppklare saken.

– En fallitterklæring

Nå kan Hasselberg bare konstatere at dette også er romerikspolitiets offisielle holdning til denne typen forbrytelser.

Romerikes Blad avslørte fredag politimester Bjørn Vandviks direktiv med beskjed om at en betydelig andel av hverdagskriminaliteten – deriblant innbrudd, tyverier, underslag og skadeverk – ikke lenger skal etterforskes, men henlegges som følge av manglende påtalekapasitet.

– Dette er et tegn på at fellesskapet spiller fallitt med tryggheten vår. Det misliker jeg sterkt, mener Kjetil Hasselberg, som for mange er kjent fra komikerduoen «Kjetil og Kjartan».

LES OGSÅ: Riksadvokaten vurderer å gripe inn

Privatisert trygghet

– Jeg er selv av dem som har installert alarm og som betaler et vaktselskap 5.000 kroner i året for å slippe å komme hjem fra ferie og finne huset mitt endevendt. I praksis gir jeg tyvene beskjed om å velge et annet hus i stedet, og hva da med dem som ikke har råd til å betale private for å sikre huset sitt? Når denne typen fellesskapsløsninger ikke fungerer, får vi private løsninger i stedet og et mindre trygt samfunn for de svakeste. Det synes jeg er grunnleggende urettferdig, sier han.

Tror på tidlig innsats

Hasselberg står selv på lista til Arbeiderpartiet i Sørum ved neste kommunevalg, og mener det er i god sosialdemokratisk ånd å ha en offentlig etat som fungerer på dette området.

– Dette er jo løsninger vi alle ønsker oss. Jeg har aldri hørt en eneste politiker si at politiet ikke skal etterforske hverdagskriminalitet. Hvordan kan vi da akseptere at det blir sånn? spør Hasselberg.

Som sosiallærer ved Sørumsand skole er han ikke minst opptatt av signaleffekten politiets holdning medfører.

– I skolen er vi opptatt av at tidlig innsats er avgjørende. Det nytter ikke å vente med å gripe inn til elevene slår hverandre i huet. Men her skal vi altså ikke gi lovbrytere beskjed om at de krysser ei grense før de gjør noe mer alvorlig?! Det henger ikke på greip, mener Hasselberg.

POLITIMESTEREN: – Det er ikke amnesti for hverdagskriminalitet

– Maktesløsheten seirer

Han minner om at det ikke nødvendigvis må kreve så stor innsats å oppklare forbrytelser. I et leserinnlegg i RB i desember i fjor fortalte han hvordan han selv ved to konkrete anledninger har oppklart tyveri og misbruk av henholdsvis bankkort og personopplysninger – men uten noen som helst annet reaksjon fra politiet enn beskjeden om at saken var henlagt.

– Det er ikke akkurat rakettforskning, dette her. Det meste ellers i samfunnet blir stadig bedre, men på dette området skal vi altså bare se på at det går gær'n vei, la maktesløsheten seire og la være å oppklare selv enkle saker. Jeg fatter det bare ikke, sier Kjetil Hasselberg.

Artikkeltags