Det som kanskje begynte som en hyggelig utflukt ut av skogen, endte i panikk for den lille elgfamilien som ville utforske Lørenskog mandag morgen.

– De løp fram og tilbake her en halvtimes tid, og var veldig stressa. Det var jo midt i rushen, og barn var på vei til skolen – men det så heldigvis ut til å gå bra, forteller fotograf Simen Amundsen.

Da klokka var rundt ni fant han fram kameraet og knipset de tre elgene på Finstad i Lørenskog.

– Det var en spesiell opplevelse å observere elgen, og på grunn av blant annet høye snøfonner, var det mange som passerte uten å legge merke til at de hadde elg bare noen meter unna seg, sier han.

Hoppet over gjerder

Fotografen bor i Tulipanveien, og hadde god utsikt da dyrene løp rundt rett over gata i området ned mot Finstadsletta.

– Til slutt hoppet de over noen gjerder og forsvant mot skogen i retning Losby, men de måtte jo gjennom hele boligområdet her først, så det er nok mange som observerte dem under frokosten, forteller Amundsen, som aldri har sett elg i området tidligere.

Også på Øvre Romerike er det observert elg i et boligområdet i løpet av det siste døgnet. På Skogmo på Jessheim fant Lars Erik Bjørnseth fram kameraet da to elger dukket opp rundt en sving.

– Jeg skulle kjøre datteren min til Kongsvinger, og like etter at vi hadde rundet postkassa, traff vi på to elger som sto og forsynte seg fra en hage. Først da jeg rullet ned vinduet og knipset med kameraet, forsvant de, sier Bjørnseth.

Det er ikke første gang han observerer elg på boligfeltet.

– Vi har jo skogen rett bak, så vi har hatt elg i hagen flere ganger. Det er jo litt skummelt med tanke på barna, men de er sky og holder avstand, sier Bjørnseth.

Les mer:

– Vanlig på senvinteren

Ifølge Christian Hillmann, rådgiver ved miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus, er det vanlig at både elg og rådyr trekker ned mot boligområder på senvinteren.

– Tilgang på mat er en årsak, og mange dyr kan venne seg til støy fra mennesker så lenge de ikke blir oppfattet som truende, sier Hillmann.

Han råder alle som støter på elg i for eksempel boligområder til å forstyrre minst mulig.

– Elgen vil helst være i fred, men gjør den så stor skade i hagen din at du vil skremme den vekk, kan du ringe viltnemda i kommunen, sier rådgiveren.

Vinteren har ikke vært spesielt hard for verken elg eller rådyr. Årsaken er at den strengeste vinteren kom tidlig.

– Det er mer akutt hvis kulda kommer sent og dyrene har lite næring igjen, sier Hillmann, og forteller at både elg og rådyr som regel forsvinner fra tettbygde strøk med snøen. Da finner de mest energi og næring i skogen.