Rovviltkontakt for Statens naturoppsyn i Oslo og Akershus, Torbjørn Tveter, har sett elgen, samt sporene rundt kadaveret. Han er ikke i tvil.

– Dette er en om lag 150 kilos elgokse som rett og slett er drept og spist av en ulveflokk. Hvor mange ulv som har vært på den er usikkert. Men det er spor av mer enn to ulver rundt elgen. det kan fort ha vært en flokk på tre-fire ulv, sier han.

Natt til lørdag slo ulvene til. Mens elgoksen antakelig har beitet på jordet ble den jaktet og til slutt felt av en eller flere ulver.

– En elg er ingen match for ulvene. Kjevene er så sterke at strupen på elgen er bitt rett over. Sener og alt er kuttet, sier Tveter.

Kan være en familie

Flere funn på åstedet vitner om at flere ulver har forsynt seg av matfatet. Rovviltkontakt Tveter forteller at han fant avtrykk av ulv med forskjellige størrelser. Noe han mener betyr at det var flere ulver på stedet. Minst to.

Fredag kveld gikk grunneier Ole Jørgen Kollstad tur på skogsbilveien som ligger kun få meter fra kadaveret. Da var det ingen elg å se. Morgenen etter lå elgen der – delvis oppspist.

Og det er ikke småtteri som er fortært. Hele den ene bogen er borte. Det samme er mye av ansiktet, halsen, magen og deler av lårbeina.

Det at ulvene har rukket å spise såpass mye mener Tveter betyr at det kan ha vært flere enn to ulver – kanskje en hel familie.

Kollstad forteller at rundt om på jordet er det spor etter at elgen har løpt. Et sted er det også merker etter at elgen har havnet på bakken, før den har kommet seg opp igjen.

Ulven ble drept like ved en skogsvei. Åstedet er preget av mye blod. Men kadaveret ligger om lag fem meter lenger unna.

– Det har nok vært kamp om maten. Derfor har dyret blitt slept. Nok et tegn på flere ulver, mener Tveter.

– Ulv sett søndag

Mye tyder på at ulvene var på vei tilbake for andre bordsetning søndag formiddag.

Da var Anni Sandaker fra Fosser på vei hjem fra campingplassen. Hun så elgkadaveret på jordet og da hun nærmet seg så hun to ører stikke opp av åkeren.

– Plutselig sto det en ulv og kikket på meg. Den kom gående mot meg. Jeg er 100 prosent sikker på at det var en ulv. Og den var like ved kadaveret. Den oppførte seg helt annerledes enn noe dyr jeg har sett tidligere, sier Sandaker.

Hun løp tilbake til bilen for å hente telefonen hun kunne ta bilder med.

– Dessverre kom den seg såpass langt av gårde, at det er vanskelig å stadfeste at det var ulv ut fra bildet. Men jeg er sikker, sier hun.

– Pass på husdyra

Morten Tønneberg ringte RB da han fikk høre om elgen.

– Jeg synes det er riktig at bønder blir opplyst om dette. Ulver som går i området kan jo være en risiko for husdyrene. Så min oppfordring er å følge med dyra sine, sier han.

I løpet av den siste tida er det observert ulv flere steder i Aurskog-Høland.

Ole Jørgen Kollstad har selv kyr på gården med frykter ikke ulven:

– Dette tyder jo på at den går etter elgen først, så jeg er ikke veldig bekymret, sier han før han går i gang med å fjerne elgkadaveret.

Torbjørn Tveter gikk i området i flere timer i helga i søken etter avføring fra ulvene. På den måten kunne han ved hjelp av DNA-undersøkelser ha sett om dette var kjente ulver eller ikke. Han fant ingenting.