Gå til sidens hovedinnhold

Dumpet i pappeske

Artikkelen er over 8 år gammel

Denne kaninen ble funnet forlatt i en tom vinkartong. Eierne har, etter all sannsynlighet, reist på ferie. Veterinærer og dyrevernere raser over folks uforsvarlige holdning til kjæledyrhold.

Kaninen ble funnet utenfor hagen til Erlend Bakke i Sagdalen torsdag.

– Det var helt tydelig at noen hadde plassert den der med vilje. Den hoppet rundt i gresset, og var tydelig vant til folk, forteller Bakke.

Finneren forteller videre at det ikke ser ut til at kaninen bærer preg av å ha vært lenge ute .

– Den virket i god form da jeg fant den.

– Uansvarlig

Bakke leverte kaninen til Lillestrøm Dyreklinikk. Veterinær Hanna Sofie Romstad bekrefter at de har en søt, liten kanin i forvaring.

– Bartesam, som vi kaller ham, er en tillitsfull, liten gutt. Han er fin i pelsen og i godt hold, men er ikke kastrert.

– Vil en kanin kunne klare seg alene ute?

– Det er dessverre noen som tror at det er bra for dem å komme ut i naturen, men en kanin oppvokst i fangenskap har ingen mulighet til å klare seg alene.

– Hva tenker du om folk som dumper dyr før ferien?

– Det er uansvarlig dyrehold. Problemet er at det koster så lite å anskaffe seg et dyr. En kanin får du kjøpt for en billig penge, og katter får du helt gratis. Så går folk lei og håper at noen andre tar dyrene til seg. Det kan få tragiske konsekvenser.

Dumping vanlig

Etter en helsesjekk og eventuelt kastrering og id-merking, blir forlatte dyr som regel hentet av Dyrebeskyttelsen i Oslo og Akershus, DOOA.

Karen Anderson jobber i DOOA som frivillig. Hun forteller at dumping av dyr før sommerferien er et gjennomgående problem.

– Dumpingen har begynt, men det er ennå tidlig og det vil nok dessverre ta seg ytterligere opp i løpet av sommeren.

Ondskapsfullt

Anderson er oppgitt over folks holdning til det å ha ansvar for dyr.

– Det er for enkelt å skaffe seg et dyr. Kaniner er byttedyr og vil bli jaget av både hunder og katter dersom de blir overlatt til seg selv. De vil heller ikke klare å skaffe seg mat.

Om dumpingen har dyreverneren dette å melde:

– Det er direkte ondskapsfullt. Hvilke signaler gir det til barna, at man kvitter seg med familiens kjæledegge på denne måten?

Kommentarer til denne saken