– Hundene rev og slet i elgkalven, forteller Maren Cathinka Jøsendal.

Lørdag formiddag ble hun vitne til drapet på den unge elgkalven. Hun var på joggetur i skogen på Gjelleråsen da hun plutselig møtte to løse fuglehunder som sto over den forsvarsløse kalven.

– Først trodde jeg bikkjene lekte. Men da jeg kom nærmere så jeg kalven. Den hadde krampetrekninger, forteller hun.

Kort tid etter kom hundeeieren gående med ei tredje bikkje. Han avsluttet det hundene hadde startet. Deretter tok han med seg hundene og gikk.

– Han slo i hjel kalven med en stein. Jeg tror ikke den hadde mulighet til å overleve, sier Maren Cathinka.

– Dette er rovdyr

Da hun kom hjem tok hun kontakt med Knut Brevik i viltnemnda i Skedsmo. Han rykket umiddelbart ut sammen med grunneier Jon Tærud. De har begge sett seg lei på hundeeiere som tror de har kontroll på hundene sine og derfor slipper de firbeinte løs i skogen.

– Det er mange som innbiller seg at de kan styre hundene sine. Men dette er rovdyr. Og hunder med jaktinstinkt angriper hvis de får muligheten. Selv en elgkalv er sjanseløs hvis det kommer en løshund, sier Brevik.

I Skedsmo er det båndtvang året rundt. Men ifølge grunneier Tærud er det mange som ikke bryr seg.

– Jeg ser hele tiden hundeeiere som lar bikkjene gå fritt, forteller han.

– Bruk alltid bånd

Ifølge Knut Brevik i viltnemnda er vi nå inne i den aller viktigste båndperioden.

– Hunder bør alltid gå i bånd, og spesielt nå på sommeren. Nå er kalvene nyfødte og forsvarsløse. Fra slutten av mai til slutten av juli er det derfor ekstra viktig å ha hunden i bånd.

Brevik har også et klart budskap til folk som påtreffer tilsynelatende etterlatte kalver i skogen.

– Det er alltid noen som skal være helter og ta vare på dyr de finner i skogen. Mange tror kalvene er etterlatt hvis de er alene, men moren er stort sett alltid i nærheten. Dersom mennesker tar på dyret, risikere man at moren ikke vil ha noe med kalven å gjøre, sier han.

Brevik mener dette er enkle regler å forholde seg til.

– Sakene henlegges

Maren Cathinka Jøsendal fikk ikke med seg navnet på eieren av hundene som drepte elgkalven på Gjelleråsen. Det er dermed liten sjanse for at saken får konsekvenser for hundeeieren. Ifølge Brevik i viltnemnda er det slik det pleier å være.

– Dessverre blir de fleste sakene henlagt. Men her må det gå an å bruke sunn fornuft. De fleste klarer det. Men det er alltid noen tullebukker som ikke klarer å styre seg, sier han.

Hunder bør alltid gå i bånd, og spesielt nå på sommeren. Nå er kalvene nyfødte og forsvarsløse

Knut Brevik i viltnemnda