Gå til sidens hovedinnhold

Dømt for nettbank svindel

Artikkelen er over 9 år gammel

En 26 år gammel estlender bosatt i Sørum, er dømt for å ha svindlet til seg nesten en million kroner

En 26 år gammel Sørum-mannen er dømt for å ha svindlet til seg 809.883 kroner fra nettbankkunder i DNB (tidligere DNBnor).

Mannen er nå dømt til 1 år og åtte måneders fengsel, inndragning av utstyr og må betale 939.000 kroner i erstatning til DNB. Dette kommer fram i en tingrettsdom IT-nettavisa digi.no har fått tilgang til.

Første i Norge

– Det finnes ingen andre tilfeller der svindel med trojanere er prøvet for norsk rett, forteller politiadvokaten til digi.no.

Estlenderen blir med dette den første personen i Norge som blir dømt for en slik svindel. Den nå domfelte mannen benyttet seg av en trojaner, som kan brukes til å ta over kontrollen på en infisert datamaskin. Deretter plasserte han overføringer fra 25 ulike kontoer til sin egen.

Skjult trussel

Trojaneren som er benyttet er en såkalt SpyeEye, et virus som angriper Windows-maskiner. Trojanere utgir seg for å være noe annet enn et virus og dette utga seg for å være innloggingen til nettbanken.

Den fikk deg til å skrive passord og sikkerhetskode i et vindu, som kopierte disse og sendte de til kriminelle.

– Slike programmer fås kjøpt på svartemarkedet for rundt 7000 kroner, fortalte senior virusanalytiker Snorre Fagerland i Norman Proativ IT-sikkerhet til NRK.no tidligere i år.

Frykter bakmenn

I kjennelsen fra tingretten kommer det fram at de ikke tror at Sørum-mannen kan ha stått bak angrepet alene.

De påpeker at et slikt angrep grever en kompetanse som den domfelte ikke innehar.

«Et bedrageri med tilpasning av trojaner krever datateknisk kompetanse i en slik grad at det ikke kan antas at tiltalte innehar. Retten viser her til loggene fra chattingen der det framkommer at han har problemer med å installere programvare på sin pc», står det.

Retten har lagt mye vekt på chatloggene til mannen, som viser en omgående kommunikasjon med personer i Estland. Mye kan derfor tyde på at bakmennene er fra Øst-Europa. Politiet ønsker ikke å svare på om de etterforsker antatte bakmenn i Estland

– Det er ikke noe vi svarer på, naturlig nok, sier politiadvokat Erik Mostue, til IT-nettavisa