I løpet av et par junidager i fjor ble de to nittedølene gjenstand for stor medieoppmerksomhet i Norge. Det skjedde etter at de to på utspekulert vis ranet homofile menn i Oslo etter først å ha sjekket dem opp utenfor det velkjente homseutestedet London Pub. Nå er begge idømt fengsel – henholdsvis i tre og to år. Deler av straffen er gjort betinget.

– Handlingene framstår som svært utspekulerte, heter det i dommen.

Grov vold

Det er særlig ett av tilfellene som Oslo tingrett omtaler særdeles grovt: De to nittedølene, som begge skal være heterofile, sjekket opp en homofil mann med ett mål for øyet, nemlig stjele verdisaker fra vedkommende.

Etter at de ble invitert med hjem på nachspiel til offeret, eskalerte episoden.

Plutselig ble fornærmede angrepet av de to og utsatt for grov og massiv vold. Han ble påført en rekke knyttneveslag i ansiktet, og ble både truet og raspet med kniv mot hals og håndledd. Deretter ble offeret dratt inn i sin egen seng, der han ble bundet fast med slips og truet til å oppgi bankkortkoden sin.

Offeret endte opp med knust kjeve, men begge de to gjerningsmennene skyldte på hverandre da saken ble behandlet i retten.

Dagen etter skal de to igjen ha oppsøkt den samme puben. Også denne gang fant de seg et nachspiel.

Denne gang valgte de å stjele verdigjenstandene til ofrene, men da de ble oppdaget, skal den ene tiltalte ha truet de tre ofrene med kniv, før de rømte i et av ofrenes bil.

– Dette illustrerer at de tiltalte ikke utviser noen forståelse for de påkjenninger de utsetter sine ofre for, heter det i dommen.

Begge anket

Begge to har anket dommen.

– Min klient har erkjent å ha vært med på å stjele fra fornærmede, men det var ikke meningen at det skulle utvikle seg til ran, forteller Arild Almklov, forsvareren til en av nittedølene.

Hans klient må i april også møte i en ny rettssak, da i Nedre Romerike tingrett. Det alvorligste tiltalepunktet er utpressing, etter at nittedølen skal ha truet til seg en bil.

– Han erkjenner ikke straffskyld for det. Han har forklart at det var snakk om en biltur der alle var med helt frivillig og at den angivelig fornærmede lånte ut sin fars bil, sier Almklov.

Den andre nittedølen har den siste tida byttet forsvarer flere ganger. Det har ikke vært mulig å få en kommentar fra hans nåværende advokat, Trygve Staff.