Dødsfeller på lekeplasser

Artikkelen er over 14 år gammel

Hvert år må 7.500 barn til lege eller sykehus etter ulykker på lekeplasser. – Det er mange dødsfeller, sier Kai Oliversen som kontrollerer lekeplasser på Romerike.

DEL

– Vi vet at hovedtyngden av ulykkene er hodeskader, som hjernerystelse. Det er grunn til å anta at tallet er vesentlig høyere når man tar med småskader. Tannskader er heller ikke med i datagrunnlaget fra Norsk folkehelseinstitutt, sier Knut Enger. Han er produktansvarlig i Hafslund Sikkerhet med ansvar for lekeplasskontroller og var tidligere fagsjef i Norges Velforbund.

Enkelt å utbedre

Det finnes mellom 40.000 og 60.000 lekeplasser i Norge, men ingen oversikt over antallet på Romerike.

– Vi finner feil på 70 prosent av lekeplassene vi kontrollerer. Til og med på nye lekeplasser. Mange av feilene kan ofte utbedres med noen skruer og litt fantasi, sier Manfred Larsen, leder av Miljø- og samferdselskomiteen i Norges Velforbund. Det er 3.000 velforeninger som dekker 1,5 millioner mennesker i Norge.

– Mange velforeninger vet ikke at de eier en lekeplass. Det er farlig i forhold til ulykker og vedlikehold, sier Larsen. Forbundet kurser derfor medlemmer av borettslag og velforeninger, slik at de selv kan sjekke lekeplassene.

De som er medlem av Norges Velforbund har forsikring, men må likevel kontrollere lekeplassene.

Livsfarlige feil

Med målepinne, penn og blokk går driftsleder og lekeplasskontrollør Kai Oliversen i Hafslund Sikkerhets spesialtjenester i gang med å sjekke lekeplassen i Hellaveien Terrasse Borettslag på Skjetten.

Av 80 lekeplasser som han har kontrollert i Norge har det vært noe å utsette på omtrent samtlige.

– Det er mange dødsfeller, sier Kai Oliversen.

Lekeplassen på Skjetten har åtte direkte standardavvik og flere anmerkninger. Flere av dem er A-feil dvs direkte livsfarlige og må utbedres med en gang. Det er blant annet for kort avstand mellom huskestativet og en murtrapp. Dessuten er det mulig å sette fast en jakkesnor i starten på sklia.

– Barn klarer ikke å dra seg opp igjen, dersom de henger fast i jakkesnora. Uten tilsyn kan de bli kvalt, påpeker Oliversen.

Gjør ingenting

Lekeplasskontrolløren opplever at feil han har påpekt på lekeplasser ikke er utbedret når han kommer tilbake året etter. Det synes han er leit.

– Vi har tilfeller der avvik som er påvist etter et hovedettersyn og som ikke blir gjort noe med, har ført til alvorlige ulykker, påpeker også Knut Enger i Hafslund Sikkerhet.

Artikkeltags