– Dette kunne vi ha bygget

FÅR BARE SE PÅ: Mathias Sparby, Marcus Richardsen, Christoffer Ege, Asbjørn Markovic og Verner Sand skulle gjerne ha bygget skolens miljøstasjon. 
ALLE FOTO: LARS P. HALLINGSTORP

FÅR BARE SE PÅ: Mathias Sparby, Marcus Richardsen, Christoffer Ege, Asbjørn Markovic og Verner Sand skulle gjerne ha bygget skolens miljøstasjon. ALLE FOTO: LARS P. HALLINGSTORP

Artikkelen er over 8 år gammel

Akershus fylkeskommune kunne spart 190.000 kroner og gitt byggfagelevene nyttig erfaring – men skolens nye miljøstasjon blir bygget av utenlandsk arbeidskraft.

DEL

Det skorter ikke på kompetanse. Tidligere har elever ved bygg- og anleggsfag på Skedsmo videregående skole oppført flere av skolens bygg, blant annet en stor bussgarasje.

Miljøstasjonen, hvor all søppel på skolen skal sorteres, er et mye mindre bygg og hadde vært en nyttig erfaring for elevene.

Stolthet

Skolens eier, Akershus fylkeskommune, har valgt å sette jobben bort til et privat firma.

– Dette hadde vært en ordentlig oppgave med mye læring, noe som vi kunne ha vært stolte av, sier Mathias Sparby (17), i klasse 2byc.

Fagkoordinator Arild Christiansen er mildt sagt oppgitt.

– For et par år siden ga vi fylket et tilbud om nettopp å få lov til å bygge en slik miljøstasjon. Da fikk vi nei, fordi det ikke fantes penger. Nå er de likevel i gang, og garantert til en langt dyrere pris.

190.000 forskjell

Christiansen sier tilbudet skolen kom med var på 180.000 kroner. Prisen inneholdt kun materiell, ettersom arbeidskraften er gratis.

Til Romerikes Blad bekrefter daglig leder Tom Kristiansen Hansen i AFK Eiendom FKF, fylkeskommunens eget eiendomsselskap, at bygget som nå er under oppføring har en kostnad på 361.650 kroner.

Byggingen av stasjonen er en del av et større rehabiliteringsprosjekt av skolen, der blant annet ventilasjonsanlegget blir byttet ut.

– Skolen er mer egnet til vedlikeholdsprosjekter som ikke er byggemeldingspliktig, mener Hansen.

Det er ikke Christiansen enig i.

Hele læreplanen

Skolen har i dag 174 elever ved linja byggfag med anlegg. Til sammen 18 lærere er ansatt, alle med håndverksbakgrunn.

– Vi har masse kompetanse. Samtidig er jo ikke elevene bare her på skolen. Til enhver tid er mange utplassert på byggeplasser. Jeg forstår virkelig ikke hvorfor vi ikke kunne få denne jobben, sier Christensen oppgitt og opprørt.

– Hele læreplanen vår er innbakt i dette prosjektet, understreker fagkoordinatoren ved byggfag.

Ti meter unna der miljøstasjonen bygges står gravemaskinene til anleggsfag.

– Isteden har en lastebil kommet hit med egen gravemaskin. Tenk hva det koster? Vi hadde gjort det gratis, sier Christiansen.

– Vi har 15 gutter som har søkt om fordypning i betongfaget. Her hadde de lært om armering, forskaling og pussing av gulv, kort sagt alt, legger han til.

Isteden må elevene trene på enkle modeller innendørs som etterpå rives.

Noe varig

– I dag bruker vi en masse penger på materialer vi kapper til, og som til slutt ender opp som pinneved. Her kunne de laget noe som skal bestå.

At entreprenøren som har fått jobben benytter utenlandsk arbeidskraft, mener fagkoordinatoren sender dårlige signaler til elevene.

– Jeg er opptatt av hva elevene tenker. Er det jobb til dem, det er hva de tenker når de ser at det benyttes utenlandsk arbeidskraft, sier Christiansen.

Helt teit

Elevene selv er enige om hva de synes om anleggsområdet de daglig går forbi, og der de selv kunne ha fått gjort om teori til nyttig praksis.

– Helt teit, sier Mathias Sparby.

Marcus Richardsen (18), Christoffer Ege (17), Asbjørn Markovic (18) og Verner Sand (18) nikker enig.

Artikkeltags