Dette er paranoid schizofreni

Artikkelen er over 7 år gammel

Anders Behring Brevik ikke tilregnelig ifølge de sakkyndige. Les mer om lidelsen paranoid schizofreni.

DEL

Tirsdag ble det klart at de rettspsykiatriske sakkyndige konkluderer med at massemorderen Anders Behring Breivik ikke er strafferettslig tilregnelig og lider av paranoid schizofreni.

Avdelingsoverlege ved akuttpsykiatrisk avdeling på Ahus, Harald Brauer forteller at om lag én prosent av landets befolkning har diagnosen paranoid schizofreni.

– Det er en uvanlig diagnose i befolkningen, der man har en rekke psykotiske symptomer, forteller Brauer.

Tre kriterier

Det er ifølge overlegen tre kriterier som ofte ligger til grunn for å sette diagnosen:

– Man hører stemmer. Noen er befalende, andre er kommenterende. Man har paranoide forestillinger. Gjerne slik at man tror folk er ute etter deg. I tillegg har man tankeforstyrrelser. Det kan blant annet gå på at man tror at folk leser tankene dine, eller at man «får inn» hemmelige meldinger. For eksempel at nyhetsankeret på tv snakker direkte til deg, i kodede meldinger, sier Brauer.

Brauer opplyser at det er store forskjeller fra person til person som lider av paranoid schizofreni. Flere klarer ifølge overlegen å leve med diagnosen, mens andre er i psykose sammenhengende i flere år.

– Man kan ha lange perioder der man er symptomfri, noen hevder at man kan bli frisk, men det har jeg ennå til gode å se i min karriere, sier han.

– Overrasket

Harald Brauer er i likhet med flere overrasket over at de sakkyndige konkluderte med at Anders Behring Breivik er paranoid schizofreni og at han er strafferetslig utilregnelig.

– Hva er det som gjør at du er overrasket?

– Det er med tanke på den systematiske planleggingen. Det er overraskende, hvis han har væt psykotisk under denne prosessen. En slik prosess krever konsentrasjonsevne og utholdenhet over tid. Er man preget av psykotiske problemer over så lang tid, så påvirker det evnen til å fungere, sier han.

Brauer understreker at han ar full tiltro til arbeidet de sakkyndige har gjort.

– Det er grundige og flinke folk som står bak erklæringen, sier han.

Artikkeltags