– Dette er det riktige

- MENER VURDERINGEN ER RIKTIG: Sissel Stenberg mistet sin datter Victoria Stenberg på Utøya 22. juli. FOTO: LISBETH ANDRESEN

- MENER VURDERINGEN ER RIKTIG: Sissel Stenberg mistet sin datter Victoria Stenberg på Utøya 22. juli. FOTO: LISBETH ANDRESEN

Artikkelen er over 7 år gammel

Moren til avdøde Victoria Stenberg fulgte pressekonferansen på TV tirsdag ettermiddag.

DEL

I ettertid er ikke hun overrasket over at Anders Behring Breivik er funnet strafferettslig utilregnelig.

– Det er som forventet det som kom fram i dag. Det var jo dette Anders Behring Breivik var redd for skulle bli konklusjonen, skriver Sissel Stenberg i en tekstmelding til Romerikes Blad.

Hun mener rettspsykiaterne har konkludert riktig.

– Han var/er jo gal, så da er jo dette det riktige, sier hun.

Sissel mener likevel det er synd at en ny vurdering kommer så ofte som hvert tredje år.

LES OGSÅ: Sorgen som bare vokser

– Overrasket og forbanna

Skedsmo-jentene Tuva Elise Bø (16) og Hana Barzingi (16) klarer ikke å forstå at Anders Behring Breivik, som forsøkte å drepe dem på Utøya, kan slippe fengselsstraff.

Bø fikk nyheten om rettspsykiaternes konklusjon da den britiske rikskringkasteren BBC ringte og ville ha en kommentar tirsdag.

– Jeg ble overrasket og forbannet da jeg hørte at han var erklært utilregnelig. At en som har brukt hver dag i ni år på å planlegge en terroraksjon, der han dreper så mange mennesker, skal kunne slippe fengselsstraff, er ikke til å forstå, sier Utøya-overlevende Tuva Elise Bø til Romerikes Blad.

LES OGSÅ: – Lider av paranoid schizofreni

– Ingen pasient. En terrorist

Venninnen Hana Barzingi reagerer også med vantro på rapporten fra de sakkyndige.

– At han nå kan bli behandlet som en pasient føles helt feil for meg. Han er en terrorist som har drept uskyldige mennesker, og da bør han behandles som en terrorist, mener Barzingi som selv sto ansikt til ansikt og snakket med massemorderen 22. juli.

16-åringen frykter psykiatrirapporten vil få betydning for hvordan samfunnet oppfatter Breivik.

– Når han blir betegnet som syk og en som må få behandling i stedet for fengselsstraff, er jeg redd det vil gi ham sympati, sier hun.

– Han var og er fullt klar over hva han har gjort, og bør straffes deretter. At han kan få en diagnose som gjør at han slipper fengsel blir som å unnskylde handlingene hans, mener Bø.

– Han bør sitte i fengsel

Jentene frykter imidlertid ikke at massemorderen skal bli sluppet fri som følge av de rettssakkyndiges rapport.

– Jeg er ikke redd for at han skal bli sluppet på gata. Han vil bli holdt innesperret i all tid framover, det er jeg trygg på – reint praktisk. Men han bør sitte i fengsel, ikke på sykehus, på grunn av det han har gjort. For meg er det viktig, understreker Bø.

Samtidig finner hun en liten trøst i at Breivik selv har gitt uttrykk for at han fryktet nettopp den konklusjonen som kom tirsdag.

– Han har forklart at han var redd for å bli erklært utilregnelig. Dersom denne konklusjonen fører til at han nå får det fælt med seg selv, er jeg glad for det, sier Bø.

– Han slipper ikke ut

Christian Lundin er bistandsadvokat for foreldrene til Fredrik Lund Schjetne og Victoria Stenberg som mistet livet på Utøya. Han har foreløpig ikke rukket å lese de rettsoppnevnte sakkyndige sin rapport.

– Jeg registrer at rettspsykiaterne ikke har vært i tvil og at han befinner seg i et univers av vrangforestillinger som også har styrt handlingene hans, sier han til Romerikes Blad.

Lundin har ikke fått snakket med noen av sine klienter etter at rapporten ble lagt fram. I tillegg til foreldrene til Fredrik og Victoria, er Lundin bistandsadvokat for rundt en rekke andre pårørende og ofre etter 22.juli.

– Hovedbudskapet fra de fleste har vært at de er opptatt av at han ikke skal slippe ut noen gang og det tror jeg ikke de trenger å bekymre seg over nå, sier han

Lundin er overbevist om at Anders Behring Breivik ikke i overskuelig framtid vil bli sluppet ut i samfunnet.

– Er du overrasket over konklusjonen?

– Jeg har ingen synspunkter på det medisinske for det har jeg ikke noe kompetanse til, men jeg har sett at mange sakkyndige på forhånd har ment at det er sannsynlig at han ville bli funnet tilregnelig.

Artikkeltags