Gå til sidens hovedinnhold

– Dette er bare trist

Artikkelen er over 10 år gammel

Litt under en uke tok det før pøbler slo til mot den massive isskulpturen. Hærverket blir nå anmeldt.

– De som har gjort dette burde være med å bygge en ny isskulptur. Så kunne de fått kjenne på kroppen hvor mye jobb det ligger bak verket, sier daglig leder av Akershus kunstsenter, Rikke Komissar.

Hun er oppgitt og forteller at fem kunstnere har jobbet med skulpturen i tre lange dager, både traktor og stillas ble tatt i bruk for å få opp verket.

I tillegg tok det to dager å hente opp isen fra vannet. Nå er kunstverket ødelagt, så omfattende at det antakelig ikke er mulig å reparere det.

– Respektløst

Det er ikke første gang iskunsten i Lillestrøm har fått svi på nattetid. I fjor tok det riktignok litt lengre tid før pøblene slo til, men nå er Rikke Komissar og de andre involverte lei av hærverket.

– Det er så respektløst. Jeg må nesten oppfordre alle foreldre og lærere til å snakke med ungene og elevene sine om respekt for andres eiendeler. Dette er rett og slett et samfunnsproblem, sier kunstlederen.

Skulpturen er laget av Peder Istad og gruppen Minus.

De har ennå ikke fått beskjed om hærverket, men Komissar vet hvordan de vil reagere:

– De kommer til å bli kjempetriste. Dette var en vakker isskulptur, og de har brukt mye krefter for å få den så fin som den var, sier hun.

Nekter å la seg stoppe

Politiet opplyser til Romerikes Blad at helgen har vært preget av fyll og bråk.

Komissar er fullt klar over risikoen ved at kunstverk av denne størrelsen står utendørs uten oppsyn.

– Selv om vi synes er utrolig leit og dumt, så kan vi ikke la oss stoppe av pøbelstreker. Vi må bare håpe på at flere ønsker å lyse opp byen med kunst av denne typen i fortsettelsen. Noen må si ifra til de som gjør dette, mener hun.

Hærverket vil bli anmeldt til politiet.

Ikke første gang

Dette er ikke første gang noen ødelegger isskulpturer i Lillestrøm. For to år siden skjedde nøyaktig det samme:

Iskunst ble slått i stykker.