– Det var verre å få beskjed <br/>om at jeg er for gammel, <br/>enn det var å miste fingeren

FINGEREN FORSVANT: Trond Ringstad (60) er opp-
gitt over at Rikshospitalet avgjorde over telefon at
han ikke kunne få sydd på igjen ringfingeren, etter
å ha kappet den av i en vedkløyver, fordi han er for gammel. 60-åringen ville helst hatt en finger med i spillet selv da den avgjørelsen ble tatt. 
Foto: Lisbeth Andresen

FINGEREN FORSVANT: Trond Ringstad (60) er opp- gitt over at Rikshospitalet avgjorde over telefon at han ikke kunne få sydd på igjen ringfingeren, etter å ha kappet den av i en vedkløyver, fordi han er for gammel. 60-åringen ville helst hatt en finger med i spillet selv da den avgjørelsen ble tatt. Foto: Lisbeth Andresen

Artikkelen er over 8 år gammel

Da Trond Ringstad (60) kappet av ringfingeren i en vedkløyver, ville ikke Rikshospitalet sy den på igjen. Begrunnelse: Han er for gammel.

DEL

60-åringen trodde det skulle bli en kurant sak å få sydd høyre ringfinger på igjen, etter at den ved et uhell ble kappet av i forbindelse med kløyving av ved. Slik gikk det ikke.

Ville spare tid

Umiddelbart etter ulykken med vedkløyveren dro Ringstad til legevakta på Bjørkelangen, der han seinere ble hentet av ambulanse for å bli fraktet til sykehus. Den avkappede fingeren ble også tatt med.

– Ambulansepersonalet ga uttrykk for at kuttet var såpass «fint», at de ut fra sin erfaring mente mulighetene for å få sydd den på igjen skulle være gode. Med den begrunnelsen la de fingeren i en form for saltvannsoppløsning før vi kjørte av gårde, forteller Ringstad.

60-åringen sier han fikk opplyst at normal prosedyre var å kjøre til Ahus i første omgang, og deretter til Rikshospitalet, fordi Ahus ikke utfører denne type operasjoner.

– Ambulansepersonalet ville imidlertid spare litt tid, og ringte derfor underveis til Rikshospitalet og varslet at de ønsket å frakte meg direkte dit, slik at fingeren kunne bli sydd på raskest mulig, sier han.

– Trengte ikke komme

Ifølge Ringstad fikk ambulansepersonalet imidlertid, etter å ha opplyst om pasientens alder, umiddelbar tilbakemelding fra Rikshospitalet om at det ikke var noe poeng i at de kom.

Ambulansen skal ha kommet omtrent til Varsjøen i Fet, på vei fra Bjørkelangen, da denne beskjeden kom.

– Jeg oppfattet det slik at begrunnelsen var alderen min. En pasient som er over 60 år og «kun» har fått en finger kappet av vil ikke bli tatt inn for en slik operasjon, de er ikke prioritert, var svaret, forteller Ringstad.

Han sier ambulansepersonalet spurte Rikshospitalet hvorfor de ikke ville ta imot pasienten:

– Da svarte sykehuset at vi kunne komme, men de ville ikke foreta seg noe med meg, så det var like greit å reise til Ahus.

60-åringen trodde knapt det han hørte i ambulansen.

Sendt til Ahus

– Det virket på meg som ambulansepersonalet også ble overrasket over en slik beskjed, sier han.

Etter å ha fått den klare meldingen fra Rikshospitalet, ble Ringstad i stedet fraktet direkte til Ahus.

– Der fikset de på restene av fingeren som fortsatt satt på hånda, før de sydde igjen såret. Nå går jeg med bandasje og venter på at såret skal gro, forteller Ringstad.

Syr ikke på enkeltfingre

Overlege i hånd- og mikrokirurgi ved ortopedisk avdeling ved Oslo universitetssykehus, Lars-Eldar Myrseth, opplyser til Romerikes Blad at sykehuset har som en regel at de ikke syr på igjen avkappede enkeltfingre hos voksne:

– Årsaken er at en avkappet finger som blir sydd på vil ha så mye dårligere funksjon enn de gjenværende friske fingrene, at håndfunksjonen totalt sett blir dårligere med en påsydd finger enn om man lar være.

– «Aldersgrensen» er litt flytende, men cirka 14 til 16 år, og det er derfor vi spør om alderen på pasienten. Grunnen er at barn har mye større tilpasningsevne enn voksne, slik at de i mye større grad vil oppfatte den påsydde fingeren som en «normal» del av hånden, forklarer overlegen.

– Hvor mange fingre måtte vært borte før en mann over 60 år skulle få sydd dem på igjen?

– Avhengig av hvor stor del av fingeren, og hvilke fingre det omfatter, vil vi vanligvis gi pasienten tilbud om å få sydd fingrene på igjen dersom amputasjonen omfatter vesentlige deler av to eller flere fingre, og igjen: det er ingen aldersgrense. Vi har således med hell sydd på fingre på personer over 80 år, forteller han.

– Burde blitt undersøkt

Etter å ha hørt forklaringen fra sykehuset mener Trond Ringstad likevel at han burde blitt tatt imot ved Rikshospitalet for vurdering.

– Jeg har hørt om andre voksne som har fått sydd på igjen enkeltfingre, så jeg mener de i det minste burde undersøkt meg før de tok avgjørelsen over telefon om at jeg ikke trengte å komme, sier Ringstad.

Artikkeltags