Breivik ble brakt inn i rettssalen i Oslo tingrett rundt klokka 11.10, og etter litt forsinkelser ble fengslingsmøtet startet.

Han hadde på seg mørk dress, hvit skjorte og lyseblått slips. Håret hans var glattgredd og han hadde en tynn skjeggstripe i ansiktet. Han hadde mansjettknapper i skjorta.

Da møtet startet, så han skjerpet og litt nervøs ut. Den terrorsiktede hadde ikke på seg håndjern, men sto med hendene samlet og skuet utover salen. Det virket som han var opptatt av at antrekket satt som det skulle.

Storskjermer

Det var ikke tvil om at stemningen var spent, men lavmælt blant tilhørerne før fengslingsmøtet mandag.

På forhånd var det ventet rift om de 320 publikumsplassene, men oppmøtet ble mindre enn antatt.

– Jeg opplevde at det var riktig og viktig å være tilstede. Dette vil hjelpe meg når jeg ser ansiktet til Breivik på forsiden av avisene i framtiden, sier Erik L'Estrange fra Jessheim som var på Utøya den fatale dagen 22. juli.

Han var i dag i Oslo tingrett sammen med søsteren Elin.

I tillegg var Tuva Elise Bø og Hana Barzingi fra Skedsmo også til stedet i retten for å få med seg fengslingsmøtet.

– Når jeg ser han nå, så ser det ut som han er null verdt, sier Hana til rb.no sin journalist utenfor tingretten.

Mye presse

Allerede i 7-tiden mandag morgen begynte det å danne seg kø utenfor Oslo tinghus. Klokken 10 åpnet dørene, og den første publikumssalen med 215 plasser ble raskt fylt. Men interessen var ikke så stor som Oslo tingrett hadde forberedt seg på. Den andre salen som var satt av til publikum, hadde fortsatt mange ledige plasser da rettsmøtet startet.

Via to storskjermer kunne publikum følge lyd og bilde fra fengslingsmøtet. En total stillhet falt over salen da siktede ble ført inn i rettssalen noen etasjer lengre opp.

Utenfor tinghuset var det også et stort pressekorps og rb.no sin fotograf Roar Grønstad kan fortelle at stemningen utenfor rettslokalet er spesiell.

– Det er rart med bevæpna vakter i Oslo's gater. Det er mye følelser her ute, noen er letta andre er triste, forteller han.

Presenterte seg

I innledningen av fengslingsmøtet insisterte Breivik på å presentere seg, han erklærte at han var militær kommandør i motstandsbevegelsen og sa han hadde innvendinger mot tingrettsdommer Torkjel Nesheim.

– Du har fått mandat fra dem som støtter multikulturalismen. Det er en hatideologi som støtter dekonstruksjonen av det norske samfunnet, sa Breivik, og ble der stoppet av Nesheim:

– Ja takk Breivik, det holder. Erkjenner du skyld?

– Jeg erkjenner handlingene, men ikke skyld.

Nesheim fulgte opp med å spørre om Breivik begjærer seg løslatt.

– Jeg aksepterer ikke fengslingen, svarte Breivik, og bekreftet at han begjærer seg løslatt.

Ville snakke til de pårørende

Breiviks advokat, Geir Lippestad, stilte spørsmål til sin klient om hvordan han opplever isolasjonen.

– Jeg har ikke store problemer med det. Det var problemer i begynnelsen, med tanke på å tilpasse seg en veldig passiv tilværelse fra det å være veldig aktiv.

Like før fengslingsmøtet ble hevet sa Anders Behring Breivik at han gjerne ville si noe til de pårørende. Han sa at han hadde forstått at flere av dem var til stede.

Men Breivik fikk ikke lov til å si noe av dommeren. Klokka 11.40 ble retten hevet. Like før dette ble også referatforbudet hevet.

Fortsatt fengslet

Oslo tingrett mener at Anders Behring Breivik med god grunn fortsatt kan mistenkes for straffbare handlinger som gir grunnlag for fengsling.

– Siktede har erkjent å ha gjennomført bombeangrep i Oslo og skyting på AUFs sommerleir på Utøya, leste tingrettsdommer Torkjel Nesheim fra fengslingskjennelsen.

Han sa at Breiviks handlinger har medført at 77 mennesker er drept og flere skadd.

Videre sa Nesheim at retten finner at de spesielle fengslingsvilkårene tilsier fortsatt fengsling. Det foreligger nærliggende fare for at siktede vil forspille bevis dersom han blir løslatt.

I kjennelsen het det at etterforskningen av saken fortsatt må anses som langt fra avsluttet. Påtalemyndigheten har bekreftet at det fremdeles pågår etterforskning rettet mot mulige medhjelpere, la tingrettsdommeren til.

Bygger ny rettssal

Rettssaken mot Anders Behring Breivik er foreløpig berammet til å starte 16. april 2012. Det er noen dager etter påskeferien.

Foreløpig regner tingretten med at rettssaken vil vare i om lag 10 uker.

Rettssaken skal holdes i Oslo tingrett. Hele 2. etasje skal bygges om og den nye rettssalen vil bli på 205 kvadratmeter. Der skal det være plass til 204 tilhørere.

Det skal også være et eget pressesenter i tingretten med arbeidsplass til 150 journalister