– Jeg surret det til noe innmari. Jeg innrømmer det, jeg legger meg flat. At så mange møtte opp for å lete etter meg, det synes jeg er veldig rørende. De fortjener all heder de kan få – og enda litt til, sier Egil Arnesveen takknemlig.

54-åringen parkerte bilen sin på Sjonken i Romeriksåsen fredag klokka 10. Han skulle bare lufte hundene sine en liten tur før jobb. Lufteturen var ikke over før ved 10-tida dagen etter.

157 personer fra Røde Kors og Sivilforsvaret, 25 redningshunder fra Norske redningshunder og flere politipatruljer deltok i den massive leteaksjonen som ble startet fredag ettermiddag og varte til Arnesveen ble funnet.

I tillegg var både politihelikopteret og ett av Forsvarets Sea King-helikopter med i søket.

– Redd

Fra Sjonken, der Arnesveen parkerte bilen, til Snellingen turisthytte, der han overnattet på utedoen, er det 10 kilometer i luftlinje.

Følger man hovedtraseen innover, er strekningen 18 kilometer lang.

Da 54-åringen forsto at han ikke fant veien ut av skogen, ringte han arbeidsgiver for å fortelle at han kom for seint på jobben. Da strømmen på mobiltelefonen tok slutt, ringte kollegaene hans politiet.

– Hva tenkte du da du skjønte at du hadde gått deg vill?

– Til å starte med var jeg ikke så bekymret. Men etter hvert ble jeg redd, og situasjonen ble ekkel, sier han.

Arnesveen hadde ikke på seg nok klær. Han hadde ikke med seg mat – det skulle jo bare være en kort luftetur.

Da tåka og mørket kom, begynte han å skjelve.

– Da jeg kom til turisthytta ved 16-tida, var den låst. Jeg ville ikke ødelegge noe ved å bryte meg inn, så jeg satte meg inne på utedoen. Hundene lå i gangen. De var søkkvåte og slitne etter å ha gått med meg i åtte timer, sier han.

– Hvordan hadde du det, da du tok plass på utedoen?

– Jeg var våt og kald etter å ha gått gjennom myrer og våt skog. Jeg skalv fryktelig. Det gjorde jeg mer eller mindre gjennom hele natta helt til jeg begynte å gå igjen ved 07-tida.

Arnesveen flyttet til Nannestad fra Oslo i oktober nettopp for å ha større muligheter til å lufte hundene i skogen.

Funnet av jeger

Da Arnesveen trodde han var på vei tilbake til Sjonken lørdag morgen – i virkeligheten hadde han gått i sirkel og var på vei tilbake mot Snellingen – hørte han en bil.

Ut av bilen steg en jeger og spurte om det var han dem lette etter.

– Da måtte jeg bare si «ja». Det var deilig å sette seg inn i bilen. Og da jeg kom til Sjonken og så alle menneskene som hadde lett etter meg, ble jeg rørt. Og litt flau for det jeg hadde stelt i stand, sier han.

Operasjonsleder Terje Skaftnes var på vakt da leteaksjonen pågikk fredag kveld. Han forteller at søket aldri ble lagt så langt nord som til Snellingen.

– Vi anså det som usannsynlig at han hadde kommet seg så langt nord og vi konsentrerte oss om området rundt Råsjøen og Sjonken. Vi hadde jo veldig lite å gå etter, annet enn stedet der bilen sto, sier han.

Egil Arnesveen, som er glad i å gå på tur vil ikke slutte å gå i skogen etter dette.

– Men neste gang blir det med både GPS og kart, sier han.