– Det eksploderte fra en dag til en annen

Artikkelen er over 5 år gammel

Når flommen trekker seg tilbake er det duket for horder av små blodsugere. Og det skal bare bli verre!

DEL

De siste dagene har stadig mer mygg invadert Romerike og resten av Østlandet. Flomvannet har trukket seg tilbake, og har etterlatt dammer perfekte for myggklekking.

Videoen øverst i denne artikkelen er filmet onsdag kveld ved Skedsmohallen i Lillestrøm er et tydelig bevis på myggeldoradoet som er over oss. Det rett og slett kryr av mygg!

Den er filmet av RB-journalist Rune Fjellvang. Kveldsturen ble kortere enn planlagt, var hans kommentar etter første visning.

– Det eksploderte

Monica Laukas og Jan Olafsen Laukas bor i Råsokveien i Fet. De har merket en tydelig endring i myggmengden den siste uka, sol og vind til tross.

– Det eksploderte fra en dag til en annen. Jeg så ikke en mygg for tre dager siden, nå kryr det av dem, sier Jan til RB.

Paret driver med utendørs restaurering av boligen sin, og har fått en rekke stikk under arbeidet.

– Jeg har malt, armene mine er fulle av stikk. Den myggen som kommer nå er veldig aggressiv, sier Monica.

– Den angriper selv oppe på taket her i sola, legger Jan til.

Kjøpte myggmaskin

Kun en time før RB snakker med dem gikk de til innkjøp av en myggfangemaskin.

– Det tok maks et kvarter før det surret masse mygg rundt den. Vi vet jo at vi bor i et område det er mye mygg, men det varierer fra år til år, sier Jan.

Laukas-paret er langt fra de eneste som har gått til innkjøp av en myggfangemaskin. De siste sju årene har nordmenn brukt over 100 millioner kroner på maskiner som dreper mygg. Også i hagen til naboen i Råsokveien står det en, full av små blodsugere.

Forsker: – Blir verre

– Jeg så på det som en nødvendig investering da jeg flyttet hit for tre år siden, sier Monica Kirkeby.

Insektforsker Reidar Mehl har lite trøst å komme med overfor Romerikes Blad. Ifølge han vil det bli enda mer mygg i tiden som kommer.

– Det tar alltid litt tid før myggen sprer seg etter den klekkes. De fleste klekkes et par uker etter flommen trekker seg tilbake, deretter parrer de seg før de sprer seg innover i landet.

Han kan også fortelle at den såkalte flommyggen, som klekkes fra dammer som ligger igjen etter flomvannet, er mer hardfør og aggressiv enn annen mygg.

– Den tåler mer sol og vind enn annen mygg, og er derfor desto mer plagsom også når det er godt vær. Stort sett er det en klekking i året, men hvis det blir mye regn i sommer kan det komme en klekking til mot slutten av sommeren.

Hva kan du gjøre? Lite når myggen allerede er klekket, ifølge Mehl.

– Etter myggen har kommet på vingene er det lite man kan gjøre, sier han.

Ifølge insektforskeren har myggmaskinene begrenset effekt.

– Jeg har testet noen og sett en del i bruk. Det er veldig variabelt hvor effektive de er. Alle som har en sier at de fungerer, men de har aldri en helt øyeblikkelig effekt. Det spørs hvor mange maskiner det finnes i et område. De kan nok være effektive hvis det er svært mye mygg, sier han.

Rekordstor etterspørsel

Hos Coop Obs Lillestrøm har det blitt solgt hele 90 myggmaskiner de siste dagene.

– Det er helt enormt. Jeg vil tro det er mest i landet. Vi solgte mange i fjor også, men ikke i nærheten så mange som nå. Det tyder vel på at det er mye mygg i Lillestrøm-området nå, sier salgsleder Thomas Eike.

Artikkeltags