Derfor måtte Molly dø

LITE Å GJØRE: De involverte i saken fant raskt ut at det ikke var mye de kunne gjøre for lille Molly. FOTO: PRIVAT

LITE Å GJØRE: De involverte i saken fant raskt ut at det ikke var mye de kunne gjøre for lille Molly. FOTO: PRIVAT

Artikkelen er over 5 år gammel

Maria Sofie Hjertaas Øygard (20) fant endelig sin drømmehund. Noen dager senere måtte valpen avlives. Den var importert ulovlig fra Bulgaria.

DEL

– Det er bare veldig trist, sier Maria Sofie Hjertaas Øygard.

Dro til veterinæren

Onsdag 19. september ble hun for første gang stolt eier av en liten hundevalp.

Maria var på utkikk etter en hund av rasen Pomeranian. Da hun endelig fant Molly på finn.no slo hun til.

– Etter at Molly hadde bodd hos meg et par dager så jeg at hun pustet litt rart da hun sov. Urutinert hundeeier som jeg jo var, dro jeg til veterinæren. Der ble det fastslått at hun verken var ID-merket eller vaksinert, sier Maria før hun fortsetter:

– Mattilsynet ble kontaktet. Jeg ble i utgangspunktet forespeilet to muligheter: Enten at hun måtte sitte i karantene i 120 dager her i Norge, eller at jeg dro til Bulgaria for å ordne med vaksine og ID-merking.

–Alt håp ute

Etter noen dager med febrilske telefoner innså hun at det ikke var mye hun kunne gjøre for den lille valpen.

– Det viste seg etter hvert at da hun i utgangspunktet ikke var vaksinert, så ville hun ikke få komme inn igjen i Bulgaria for å få de nødvendige vaksinene. En så ung hund bør heller ikke sitte i karantene i 120 dager. Så den 25. november var alt håp ute, og hun ble avlivet. Jeg håpet virkelig at vi skulle klare dette.

Vil advare

Maria forteller at hun, bortsett fra bulgareren som importerte hunden, ikke bærer nag til noen av personene som var innblandet i prosessen.

Både hva gjelder salg av hunden og Mattilsynets håndtering av situasjonen. Hun forklarer at det i bunn og grunn var hennes egen feil.

Det er derfor hun vil fortelle den hjerteskjærende historien i Romerikes Blad.

– Jeg sjekket ikke hundens bakgrunn godt nok før jeg kjøpte den. Selgeren var kun en mellommann. Jeg har snakket mye med selgeren etter dette, og fått igjen de 15.000 kronene jeg betalte for Molly. Mattilsynet gjorde alt de kunne for at jeg skulle få beholde Molly, sier Maria som ber alle som skal kjøpe seg en ny hund om å ta alle mulige forholdsregler.

Ingen andre utveier

Gry Holmbakken, sjef for Mattilsynets distriktskontor på Romerike, bekrefter at de har vært involvert i saken om Molly, og at den lille valpen var importert ulovlig fra Bulgaria.

– For en valp er det dyrevelferdsmessig svært uheldig å sitte flere måneder i karantene. Hunden kan ikke sendes tilbake til det landet den kommer fra fordi det ikke er noen avsender å sende den til. Andre land stiller også krav til vaksiner og korrekt dokumentasjon for å ta imot hunder fra andre land. Det hadde ikke denne hunden.

Hun forklarer at det er flere årsaker til at regelverket er strengt.

– Vi vil unngå å få sykdommer inn i landet. Er ikke hunden riktig vaksinert, kan den smitte andre hunder. I verste fall kan også mennesker bli smittet, sier distriktssjefen.

– Betydelige mørketall

Norsk Kennel Klub (NKK) mener at kommende hundeeiere må passe på flere ting når de går til innkjøp av en valp.

Norsk Kennel Klub opplyser at de ikke har tall på hvor mange hunder som blir importert til Norge, men at det finnes store mørketall.

– Det er vanskelig å si hvor mange hunder som er importert ulovlig. Det vi vet er at det finnes mørketall, og at disse kan være betydelige, sier medieansvarlig i NKK, Anne Hofmo Bjølgerud.

Hun gir følgende tips til kommende hundeeiere:

– Først må vedkommende finne ut hvilken rase som passer for seg. Det handler ikke bare om hva hunden kan tilby deg, men om hva du kan tilby hunden, sier Bjølgerud før hun fortsetter:

– Når du har valgt det ut et par raser som du mener kan passe bør du så kontakte raseklubbene for mer informasjon om de aktuelle rasene, samt innspill om hvilke kenneler som er å anbefale. Uavhengig av om du kjøper fra norsk eller utenlandsk oppdretter er det viktig å sjekke at valpen er registrert enten hos NKK eller i utenlandsk kennelklubb, og at den har en stamtavle.

Artikkeltags