Deler ut feriestøtte

Artikkelen er over 14 år gammel

Stiftelsen Guri Dyrendahls minne skal dele ut støtte til ferie for utviklingshemmede i Lørenskog. I dag er det ett år siden den engasjerte lokalpolitikeren døde.

DEL

– Det tok litt tid å få det praktiske på plass, for Guri etterlot seg aldri noe testamente. Men nå er stiftelsen til minne om henne registrert i Brønnøysundregistrene og vi er klare til å motta de første søknadene om økonomisk støtte, forteller Ingebjørg Birkeland og Oddvar Rønning i stiftelsens styre.

– Guri var opptatt av at funksjonshemmede skulle få muligheten til å reise på ferie, og dette fondet skal dekke ekstrautgifter i den forbindelse, for eksempel til ledsager, forklarer de.

Én million kroner

Guri Dyrendahls søster og enearving Brit har gitt én million kroner til stiftelsen. Fordi Dyrendahl ikke skrev testamente, kan 300.000 kroner av beløpet havne i statskassa, men Stiftelsen har søkt fylkesskattesjefen om å slippe denne skatten.

Ingebjørg Birkeland og Oddvar Rønning håper på medhold. Både lederen og kassereren i Lørenskog-laget av Norsk Forbund for Utviklingshemmede vet mye om viktigheten av ferie for både den funksjonshemmede selv og dem hjemme som trenger avlastning.

– Men realiteten er at det ofte blir for dyrt, fordi mange må ha med seg både en og to ledsagere. Mens vi andre kan kaste oss på en toukers Syden-tur til fem-seks tusen kroner, kommer regningen fort opp i 25.000 for en som må ha med seg ledsager. Så disse pengene trengs. Bedre blir det ikke av at kommunen har redusert støtten til ferie for funksjonshemmede, påpeker Birkeland.

Gjøre noe konkret

Guri Dyrendahl døde 8. april i fjor – på skjærtorsdag. Brit Dyrendahl var enearving, men hun var aldri i tvil om hva søsteren ville ønsket at pengene skulle brukes til.

– Guri ønsket nok at dette skulle komme noen til gode som hun mente ikke fikk nok hjelp og støtte fra samfunnet. Vi ville få til noe helt konkret og praktisk innenfor den økonomiske rammen vi har til rådighet, derfor ble det støtte til feriereiser. Guri var opptatt av å gjøre det enklere for funksjonshemmede å komme seg på ferie, sier Brit Dyrendahl, som håper fondet blir til glede for mange i årene framover.

Utnevnt til ridder

Guri Dyrendahl ble selv bevegelseshemmet som 14-åring, og satt i rullestol resten av livet, men lot ikke det begrense livsutfoldelsen og engasjementet. Hun utdannet seg til sosionom rett etter krigen og flyttet til Lørenskog fra Oslo i 1962. Både som forsker, som forfatter av boka "Rettigheter for funksjonshemmede" og som lokalpolitiker for Arbeiderpartiet i Lørenskog kjempet hun for de svake i samfunnet.

I 1990 ble Dyrendahl utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sitt arbeid for funksjonshemmede, og året etter ble hennes innsats for et inkluderende samfunn belønnet med den første Felles Framtid-prisen.

Frist: 30. april

Det er utviklingshemmede bosatt i Lørenskog som kan søke om midler fra Stiftelsen Guri Dyrendahls minne, og pengene skal altså dekke ekstrakostnader i forbindelse med ferie.

Søknaden sendes fondets styreleder, advokat Odd Magne Gjerde, innen 30. april og på følgende adresse: Stiftelsen Guri Dyrendahls minne, Postboks 425, 1471 Lørenskog.

Artikkeltags